"Φαρμάκι" από Τόμσεν: Το 2038 θα μειώσετε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα-Τι απαντά η κυβέρνηση

Πρόβλεψη-σοκ από αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, όσον αφορά την ανεργία της Ελλάδας κατά την διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση ενός βιβλίου στην Ουάσιγκτον.

Την ώρα που η Ελλάδα περιμένει το Ταμείο να δώσει στη δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για βιωσιμότητα του χρέους, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ δίνει μια γεύση για το τι περιμένει την χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης, δηλαδή ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 7,8% το 2038!.

Εκτίμησε ότι για την επίτευξη του ίδιου στόχου η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία μια δεκαετία και η Ισπανία επίσης… αρκετά.

Το διάγραμμα με τις προβλέψεις του κ. Τόμσεν για την ανεργία

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι έχει πάρει μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει κάνει πρόοδο και στην αρχιτεκτονική της και στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται επεκτατική νομισματική πολιτική, ένα σχέδιο τύπου Γιούνκερ για την οικονομία, ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κυρίαρχο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχει νομισματική ένωση χωρίς να έχει πετύχει την πολιτική ένωση.

Συγκεκριμένα, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε πως «μελλοντικά θα πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος να δίνονται κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη».

Η δήλωση Τόμσεν έρχεται λίγες μέρες πριν εισαχθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προς συζήτηση οι δύο ξεχωριστές εκθέσεις για την Ελλάδα, αναφέρει το TheTocm.

Να υπενθυμίσουμε ότι η  πρώτη έκθεση θα είναι μια επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας από την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί προ τριμήνου το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Τις ίδιες θέσεις εξέφρασε επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα και ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος μάλιστα αποσύνδεσε αυτές τις παρεμβάσεις με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.


Τι απαντά η Αθήνα

Σαρκαστικά είναι τα σχόλια από την πλευρά της κυβέρνησης για την αρνητική πρόβλεψη Τόμσεν. Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν με ευδιάκριτη δόση ειρωνείας ότι ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ δεν φημίζεται για την ευστοχία των προβλέψεών του.

Αναφερόμενοι δε στις «επιτυχημένες προβλέψεις του παρελθόντος”, υπενθυμίζουν ότι «και το 2012 είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,1% και είχαμε ύφεση».

ανεργίαΔΝΤΕΕΛΛΑΔΑΠολ Τόμσεν