Η Ιταλία κινδυνεύει να βγει από το ευρώ σύμφωνα με το Ifo

Οι Ιταλοί θα σκεφθούν σοβαρά να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη εάν δεν βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Ifo, Κλέμενς Φούεστ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ημερήσια εφημερίδα Tagesspiegel, ο κ. Φούεστ διευκρίνισε πως το βιοτικό επίπεδο των Ιταλών βρίσκεται εκεί που ήταν το 2000 και πρόσθεσε ότι αν δεν βελτιωθεί, τότε οι Ιταλοί δεν θα επιθυμούν να είναι μέλη στην Ευρωζώνη έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Ο κ. Φούεστ υπογραμμίζει πως αν το γερμανικό Κοινοβούλιο έδινε το «πράσινο φως» για ένα πακέτο διάσωσης της Ιταλίας, τότε οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα εξετίθεντο σε πάρα πολύ μεγάλους και ανεξέλεγκτους κινδύνους και εκτιμά πως το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία δεν αναζητά οικονομική βοήθεια από τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Ωστόσο η προειδοποίηση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo ενισχύει τα σενάρια για αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, λόγω των στενών περιθωρίων που έχει η Ρώμη ως προς τη διαχείριση του τραπεζικού προβλήματός της.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Monte dei Paschi, η διάσωση της οποίας εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα, που προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και κυρίως με το Βερολίνο. Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει δυναμικά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, λόγω των κανόνων της τραπεζικής ένωσης, που επιβάλλουν πρωτίστως επιμερισμό απωλειών σε ομολογιούχους, μετόχους και ανασφάλιστες καταθέσεις.

Επιπροσθέτως, η Ρώμη δέχεται πιέσεις για να δαμάσει το υψηλό δημόσιο χρέος της. Η οικονομία της χώρας δεν ανακάμπτει δυναμικά, έπειτα από πολυετή ύφεση και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα «κόκκινα» δάνεια των 360 δισ. ευρώ στους τραπεζικούς ισολογισμούς προήλθαν από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης, που στέγνωσε τα νοικοκυριά και παγίδευσε την οικονομία σε πολυετή κρίση.

IfoευρώΙταλία