Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το QE (ποσοτική χαλάρωση) δεν πρόκειται να ανοίξει χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η είδηση αυτή ανατρέπει ουσιαστικά τις προσδοκίες της Κυβέρνησης ότι πιθανώς από τον Μάρτιο η Ελλάδα θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί το ζήτημα των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στη Φρανκφούρτη θεωρούν πως τα μέτρα που έχει προτείνει ο ESM θα βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, καθώς θα λυθούν πολλά προβλήματα διαχειριστικού χαρακτήρα ως προς την εξυπηρέτηση του Χρέους, ωστόσο αυτά δεν είναι αρκετά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι το ελληνικό Χρέος είναι βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα.
Ουσιαστικά η ΕΚΤ έχει το ίδιο ζητούμενο και με το ΔΝΤ, δηλαδή να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος όπως όριζε το Eurogroup της 25ης Μαΐου, ώστε να έχει πιο σαφή εικόνα για τη δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο QE.
Με τα παραπάνω δεδομένα, η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας φθίνει ακόμα περισσότερο, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει αποφασιστεί τίποτα μέχρι στιγμής για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι όσο το Ταμείο και το Βερολίνο δεν καταλήγουν σε συμφωνία, τόσο θα καθυστερούν οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση.
Ωστόσο, εάν το Ταμείο αποχωρήσει η Ελλάδα ναι μεν δεν θα επιβαρυνθεί με τα επώδυνα μέτρα που ζητά, ωστόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μείνουν στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας κι αυτό σημαίνει ότι η υπαγωγή στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης θα «παγώσει».