Ντράγκι: H ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί και γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B

Νέα έκκληση στους πολιτικούς να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την εύθραυστη και άνιση ανάκαμψη της Ευρωζώνης απεύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ενώ υπογράμμισε πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι περιορισμένος.

Μιλώντας στην εφημερίδα HANDELSBLATT ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι «διεξάγουμε τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας από τις αρχές του 2015», στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού».

Επισήμανε πως τα επιτόκια του ευρώ κινούνται εδώ και πολύ καιρό σε χαμηλά επίπεδα και πως αυτό είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων υποστήριξε ότι είναι μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να εκπληρώσει την εντολή της, όμως σε κάθε περίπτωση η απευθείας κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αντιβαίνει στη Συνθήκη της ΕΕ.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, και έβαλε τέλος στα σενάρια όσων μιλούν για Grexit.

«Διάλυση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό δεν υπάρχει Plan B», δήλωσε με νόημα στη Handelsblatt.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν έχει πολιτικές βλέψεις και πως δεν θα τον ενδιέφερε να διαδεχθεί τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καθώς η θητεία του ως προέδρου της ΕΚΤ εκπνέει το 2019.

ΕυρωζώνηΝτράγκι