Σοβαρό κρίνεται το σκηνικό που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, ως αποτέλεσμα της μίνι ενεργειακής κρίσης που υπάρχει στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα. Το πρόβλημα που υφίσταται είναι ότι, παρά τις εισαγωγές που γίνονται κανονικά από όλες τις πύλες εισόδου (Κήπος Έβρου, Σιδηρόκαστρο και Ρεβυθούσα), ο μεγάλος όγκος κατανάλωσης έχει οδηγήσει το σύστημα στα όριά του.
Ο διαχειριστής του συστήματος ΔΕΣΦΑ έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού 1 (σ.σ. δηλαδή έγκαιρη προειδοποίηση), από την περασμένη Δευτέρα, ενώ χθες ανέβηκε το επίπεδο του συναγερμού στο 2 (σε κατάσταση επιφυλακής). Ως εκ τούτου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, η οποία συνεδριάζει χθες και σήμερα, με τη συμμετοχή μεγάλων βιομηχανικών διακόψιμων πελατών (εκείνους που συμμετέχουν στο μέτρο διακοψιμότητας).
Εξαιτίας της ζήτησης για αέριο από ηλεκτροπαραγωγούς (138 χιλ. μεγαβατώρες), το σύνολο της ζήτησης φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 227 χιλ. μεγαβατώρες. Η πρόβλεψη του διαχειριστή του συστήματος αερίου λέει ότι το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου ενδέχεται να υπάρξει έλλειμμα 11.842 μεγαβατώρων στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και γι’αυτό ζητεί τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Τα μέτρα που ζητούνται είναι οι διακόψιμοι καταναλωτές να περιορίσουν τη ζήτησή τους σε φυσικό αέριο σε ποσοστά χαμηλότερα του 60% της ημερήσιας ζήτησης και οι μεγάλοι πελάτες να περιορίσουν επίσης τις καταναλώσεις τους. Επιπλέον ζητείται από τον ΑΔΜΗΕ να προσαρμόσει το πρόγραμμα κατανομής των μονάδων αερίου, αν αυτό χρειαστεί.
Υπάρχει επιπλέον μεγάλη κινητοποίηση από τη ΔΕΠΑ ώστε να έρθει το δεύτερο έκτακτο φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσα σε διάστημα έξι ημερών. Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να επανεξεταστεί η κατάσταση και να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή τις βραδινές ώρες και πλησιάζει τα 9000MW σε ισχύ, ενώ υψηλές καταναλώσεις υπάρχουν και στο φυσικό αέριο. Η κατάσταση φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ελεγχόμενη εξαιτίας κυρίως της κινητοποίησης της ΔΕΠΑ αλλά και της σημαντικής παραγωγής των ΑΠΕ.
Τέλος να σημειωθεί ότι έχουν ήδη σταματήσει κάποιες μεγάλες διακόψιμες βιομηχανίες (κυρίως χαλυβουργεία) συμβάλλοντας σημαντικά στον περιορισμό της ζήτησης. Σημειώνεται ότι με βάση το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρίσεων, αρχικά κόβονται ποσότητες από τους ηλεκτροπαραγωγούς, στη συνέχεια από τους μεγάλους καταναλωτές και τα διακοπτόμενα συμβόλαια και στη συνέχεια εάν υπάρξει έντονη κρίση γίνονται περικοπές και από την υπόλοιπη κατανάλωση.