Δεν αναμένεται να αλλάξουν τους στόχους του προγράμματος το 2017 και το 2018 οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη βοήθεια στους συνταξιούχους, τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και προσθέτει ότι οι χώρες – μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.
O επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι εάν η υλοποίηση των όρων του προγράμματος δεν ήταν εμπροσθοβαρής, το πακέτο στήριξης θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο ενώ σε ό,τι αφορά στο χρέος ξεκαθαρίζει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ άλλαξε λόγω της κατάρρευσης του ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 5-6 χρόνια.
Παράλληλα καταστά σαφές ότι η βελτίωση στους όρους του δανεισμού εξοικονομεί για την Ελλάδα περίπου 8 δις ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ ετησίως και επισημαίνει ότι “αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη”. Ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί ότι η Ελλάδα αποτελεί “ειδική περίπτωση” μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα για τρεις λόγους:
-Πρώτον, σε καιρούς κρίσης, στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα
-Δεύτερον, οι διοικητικές δομές είναι αδύναμες και απαιτείται τεχνική στήριξη για την ενίσχυσή τους.
-Τρίτον, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη διαταραχή στην πορεία του προγράμματος, λόγω της νέας κυβέρνησης.