Συγκρατημένος ως προς τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση για κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση συστήνοντας μάλιστα “ψυχραιμία”, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση θυμίζει την περίοδο πριν από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
“Όπως όλες οι διαπραγματεύσεις, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, ζητώντας υπομονή για να δούμε «όλο το πακέτο» όταν αυτό οριστικοποιηθεί.
Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα των πρωτογενών πλενασμάτων, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να σχολιάσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος φέρεται να έχει ζητήσει 3,5% για ακόμα δέκα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν σκοπεύω να κάνω πολιτική ομιλία. Ούτε να απαντήσω σε όσα έχουν ακουστεί, αν έχουμε πάρει το χειρότερο και από το ΔΝΤ και από τους Γερμανούς, ή ότι θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2028. Η πολιτική μου ομιλία θα είναι το Σάββατο, οπότε και θα πω πολιτικά τι νομίζω και τι νομίζω ότι λέει η αντιπολίτευση”.
Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «νομίζω ότι και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και άρα μένουμε με δύο ανοικτά ζητήματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018». Όσο για το αν θα δεσμευτούν οι μελλοντικές Κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα, ο Υπουργός τόνισε ότι για όλα αυτά θα απατήσει σε δύο 24ωρα.
Δείτε την ομιλία του:
Εργασιακά
Σχετικά με την “ανοιχτή πληγή” των εργασιακών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι θέση της Κυβέρνησης παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης. «Νομίζω ότι έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη», σημείωσε επίσης και ζήτησε από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την κυβερνητική θέση.
“Κλείνει” το θέμα για το δημοσιονομικό κενό
Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι “δεν θα κολλήσει το πράγμα» στο ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2017, όπου η διαφορά είναι ελάχιστη (σ.σ. 20 εκατ. ευρώ), και για το 2018 όπου είναι λίγο μεγαλύτερη (σ.σ. διαφορά 100-150 εκατ. ευρώ με την Κομισιόν, τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ παραπάνω με το ΔΝΤ).
Όσο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, ο ίδιος τόνισε ότι αυτά αποτελούν μόνο ένα “κομμάτι του παζλ”, αναλύοντας εκτενώς τα μέτρα αυτά που αφορούν στις μειώσεις επιτοκίων, την ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων, καθώς και κέρδη από μια διαφορετική λύση για την επαναγορά ομολόγων του 2011-2012.
Κλείνοντας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με τα μέτρα αυτά μειώνεται το ρίσκο του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον κέρδος και πρόσθεσε πως δεν έχουν δίκιο όσοι λένε για λύση που παραπέμπει στο 2060, αφού τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ξεκινάνε από σήμερα και δίνουν μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές για επενδύσεις χωρίς εκπλήξεις.