Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας 1,2 εκατ. ΑΦΜ

Υπό έλεγχο θα βρεθούν 1.207.047 φορολογουμένων καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχωρά στην ψηφιοποίηση των στοιχείων των τραπεζικών καταθέσεων με άμεσο στόχο να εξετασθεί εάν κάποιοι εξ αυτών είναι φοροφυγάδες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ένας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα που έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, τότε ο έλεγχος βρίσκεται προ των πυλών.

Στα ηλεκτρονικά στοιχεία περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για το διάστημα 2002-2014, ενώ δεν πρόκειται για… τυχαίες περιπτώσεις αλλά για «ονόματα» φορολογουμένων που προήλθαν από την «ένωση» αρκετών καταλόγων ή λιστών που έχουν στην κατοχή τους είτε ο ΣΔΟΕ είτε η ΓΓΔΕ (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς κτλ.).

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το δημοσίευμα δεν είναι και τα 1,2 εκατ. ΑΦΜ πολιτών φοροφυγάδες. Περισσότεροι από 150 ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης εκπαιδεύτηκαν ώστε να χειριστούν με αποτελεσματικότητα το νέο λογισμικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού και πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων (όχι χρήματα που μπήκαν και βγήκαν από τους λογαριασμούς, ενδεχομένως από μια τράπεζα σε άλλη αλλά μόνο τις «καθαρές» καταθέσεις) με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» η αξιοποίηση όλων αυτών των δεδομένων προκειμένου να αποκαλυφθούν φοροφυγάδες αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος πέραν του σύγχρονου λογισμικού θα λάβει την κατάλληλη βοήθεια και από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο ύστερα από ενάμισι έτος κυοφορίας φαίνεται πως βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής.

Μόλις ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο η ΓΓΔΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει… αλληλογραφία με τα 1,2 εκατ. φορολογουμένων, αποστέλλοντας επιστολές σε αυτούς για τους οποίους θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους.

ΑΦΜΓΓΔΕέλεγχοςφοροδιαφυγή