Άδοξο τέλος για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ - Αποχώρησαν Ιταλοί & Αζέροι επενδυτές

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα και στο θέμα της αξιολόγησης, μια και η πώληση του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Οι διαβουλεύσεις κράτησαν για πάνω από 3,5 χρόνια, ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επισήμως το τέλος των συζητήσεων που τελικά απέβησαν άκαρπες. Σύμφωνα με πηγές, από το πρωί της Τετάρτης οι Αζέροι και οι Ιταλοί επενδυτές (Socar, Snam) είχαν στείλει επιστολή ενημερώνοντας τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ότι εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συμφωνία, λίγο πριν από την ανακοίνωση ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν.

Πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της για τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποκρατικοποίηση της εταιρίας αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Δεν αποκλείεται δηλαδή η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, καθώς στο πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας είχαν ήδη εμφανιστεί ευρωπαϊκές εταιρίες με έντονο ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ.

Η ολοκλήρωση του προηγούμενου διαγωνισμού προσέκρουσε κατ’ αρχήν σε αιτιάσεις της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ε.Ε. που έθεσε θέμα περιορισμού της συμμετοχής της SOCAR στον ΔΕΣΦΑ κάτω από το 50% (από 66% που ήταν το «πακέτο» των μετοχών που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό), αίτημα που ικανοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά, ενώ στη συνέχεια οι αγοραστές ήγειραν θέμα μείωσης του τιμήματος (από 400 εκατ. ευρώ που ήταν η προσφορά) λόγω της μείωσης με νομοθετική ρύθμιση, των εσόδων του διαχειριστή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

«Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν».

Νέα Δημοκρατία: Η Κυβέρνηση τίναξε στον αέρα την αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Σφοδρή κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το “ναυάγιο” στις συνομιλίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση ως “ανίκανη”, η οποία “τινάζει στον αέρα τη μεγαλύτερη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας”.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας,δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Την ώρα που η ανεργία φέρνει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, την ώρα που τα δημόσια ταμεία έχουν ανάγκη από έσοδα, την ώρα που η Κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους δισεκατομμυρίων και η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αυτή την ώρα η μεγαλύτερη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 400.000.000 ευρώ και ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δις ευρώ, που αφορά στη συμφωνημένη από το 2014 αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τινάζονται στον αέρα από την ανίκανη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι αυτή η ακατάλληλη Κυβέρνηση μπορεί να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα;

Πιστεύει κανείς ότι η οικονομία θα ανακάμψει και η Ελλάδα θα βγει από τον αναγκαστικό δανεισμό;

Πρέπει να φύγουν τώρα. Όσο περισσότερο μένουν κάνουν κακό στη χώρα».

ΔΕΣΦΑιδιωτικοποιήσεις