Πληθαίνουν οι πιέσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών προς την Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας έως την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα που έχουν τελματώσει την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Και ενώ η κυβέρνηση επιζητά διακαώς μια πολιτική συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με τους δανειστές, παράλληλα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε νέα μέτρα μετά το 2018. Από την πλευρά τους οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι μέσα στους επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών του Εurogroup να την έχουν στα χέρια τους και στις 5 Δεκεμβρίου να ανάψουν το “πράσινο φως” για τα πρώτα μέτρα του χρέους. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε οι Ευρωπαίοι αφήνουν «παράθυρο» για την σύγκλιση έκτακτου Eurogroup στις 19 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα την παραπάνω διαπίστωση δεν την απέκλεισε ούτε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο οποίος τόνισε ότι «ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, αλλά φυσικά αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας» ωστόσο όμως υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.
Την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί. Μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό».
Τα αγκάθια της συμφωνίας
Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν να απελευθερωθούν τώρα οι ομαδικές απολύσεις ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει λύση χωρίς συλλογικές συμβάσεις». Παράλληλα, στα άκρα οδηγεί την κατάσταση η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ- Γερμανίας. Από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλιώς ζητά νέα μέτρα και τώρα να κλείσει συνολικά το χρέος ενώ το Βερολίνο επιμένει σε πλεονάσματα 3,5% ΑΕΠ έως το 2020 και παραπέμπει στο 2018 την οριστική διευθέτηση του χρέους. Όλη αυτή η διαμάχη βάζει σε προβληματισμούς την ελληνική κυβέρνηση η οποία φοβάται έναν πιθανό συμβιβασμό Γερμανίας και ΔΝΤ κάτω από το τραπέζι με κουστούμι στην Αθήνα νέα μέτρα ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.