Δημοσιονομικά, εργασιακά και άλλα ζητήματα που διατηρούν τις αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναμένεται να συζητηθούν στο EuroWorking Group (EWG) της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη διάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου.
Κατά τη συνεδρίαση του EWG θα τεθούν τα ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και τα σημεία σύγκλισης που έχουν παρατηρηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας πραγματοποιείται έπειτα από το νέο “ναυάγιο” της τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου όπου συμφωνήθηκε η παράταση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο.
Με δεδομένο το πρόσφατο νέο αδιέξοδο, οι πιθανότητες να προκύψει συμφωνία στο EWG της Δευτέρας φαίνεται να είναι πολύ λίγες, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι διόλου απίθανο να συγκληθεί νέα διάσκεψη το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να θέτει θέμα λήψης σημαντικών επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται, ενώ πολύ κοντά στις θέσεις της Αθήνας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος που επικαλείται η ΕΡΤ, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου δεν είναι ρεαλιστικές και δεν μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς τεχνοκρατικά τα νούμερα. Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι τα υφιστάμενα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ.
Ανοικτό παραμένει το θέμα του ελληνικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος καθώς οι Ευρωπαίοι δανειστές εμμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 ενώ η Αθήνα επιδιώκει να χαμηλώσει ο στόχος μέσω των κινήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, π.χ. βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Το ΔΝΤ ζητά τον προσδιορισμό των επιπρόσθετων μέτρων τώρα. Το θέμα υποτίθεται ότι θα εξεταζόταν στην περιβόητη συνεδρίαση του Washington Group για το ελληνικό χρέος, η οποία όμως ακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Αναφορικά με το μεγάλο χάσμα των δύο πλευρών στα εργασιακά, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν στην ελληνική πλευρά τις προηγούμενες μέρες το προσχέδιο, όπου είναι φανερό ότι παραμένουν οι διαφορές σε θέματα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο ΟΜΕΔ, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.
Ειδικότερα, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι πιστωτές ζητούν να επεκταθεί η αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Στις ομαδικές απολύσεις ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό στο 10% από 5% που είναι σήμερα.