Οι ομαδικές απολύσεις – για τις οποίες πιέζουν ασφυκτικά οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ και οι οποίες δεν γίνονται επ’ουδενί δεκτές από την ελληνική πλευρά – καθώς και το ορατό πλέον ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω της άρνησης της Γερμανίας για αναδιάρθρωση του χρέους, απειλούν να οδηγήσουν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις για κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν Plan Β σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τα εργασιακά, το ΔΝΤ εμμένει όχι μόνο στις ομαδικές απολύσεις, αλλά και στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι το lock out δεν είναι στο τραπέζι, καθώς και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Αντιπροτείνει μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία.
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν την πρόταση του ΔΝΤ να τεθούν χαμηλότεροι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, οι οποίοι να συναρτώνται με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του, μεταδίδει το ΜΝΙ.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο Β, που πρακτικά θα σημαίνει χρηματοδότηση της Ελλάδας μόνο από την Ευρωζώνη, με όρους όμως που μένει να ανευρεθούν…
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει το ΜΝΙ, ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πως το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός», υποστήριξε ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο.
«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.
Διαψεύδει την ύπαρξη plan b η ελληνική πλευρά
Το plan b απέκλεισε η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου.
«Υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ” δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. “Είναι όμως σαφές ότι αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», σημείωσε.
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο για εναλλακτικά σενάρια, απαντώντας ουσιαστικά στις πληροφορίες για ύπαρξη Plan B , μετά την διαφωνία με το ΔΝΤ.
«Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», τόνισε.