Die Zeit: «Κρίση στο τετράγωνο στην Ελλάδα»

Οι αναταράξεις στην χώρα μας, λένε γερμανοί πολιτικοί, απειλούν και την Ευρώπη

του Νίκου Χειλά

Εκκλήσεις, προειδοποιήσεις, απειλές: Τέτοια μορφή είχαν και σήμερα οι δηλώσεις των γερμανών πολιτικών αναφορικά με την προκήρυξη νέων εκλογών στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άκρως δυσάρεστη εξέλιξη» ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Ραλφ Μπρινκχάους. Η Ελλάδα έκανε τελευταία προόδους σε πολλούς τομείς. «Τώρα όμως θα χάσουμε πάλι πολύ χρόνο για την υλοποίηση των επόμενων μεταρρυθμιστικών μέτρων – ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών» πρόσθεσε.

«Ο ελληνικός πληθυσμός έχει τώρα την τύχη στα χέρια του» είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Όμως «χωρίς βοήθεια από έξω, η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου χρέους της, δεν είναι σε θέση να δράσει». Γι αυτό και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει να συνεχιστούν – «διαφορετικά, η χώρα θα χρεωκοπήσει».

Τη μορφή βιβλικής προφητείας έχει το άρθρο του πράσινου πρώην υπουργού εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στη βιεννέζικη εφημερίδα «Der Standard» υπό τον τίτλο: «Ελληνικός πυρετός, ευρωπαϊκή αρρώστια».

«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να αποτελέσει γνήσιο κίνδυνο για την ευρωζώνη, ακόμα και αν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις αντιδράσεις των χρηματιστικών αγορών σε τέτοια κρίση. Αλλά η εξαγγελία των εκλογών στην Αθήνα θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης μιας πολιτικής κρίσης, η οποία απειλεί να μεταδοθεί στην Ιταλία και με κάποια καθυστέρηση και στη Γαλλία – την τρίτη και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης» γράφει. Οι κερδισμένοι, προσθέτει, θα είναι οι εθνικιστές όλων των χωρών.

Τον κώδωνα συναγερμού κρούουν και οι σχολιαστές των μεγάλων εφημερίδων. «Πάλι στρες με την Αθήνα» είναι ο τίτλος σχολίου στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Ο Τσίπρας στην εξουσία; Αυτό είναι ο εφιάλτης των πολιτικών που καταγίνονται με τη διάσωση της Ελλάδας». Το κακό είναι, συνεχίζει το σχόλιο, ότι οι «σωτήρες» έχουν «καλομάθει» μέχρι τώρα τους Έλληνες με τη γενναιοδωρία τους και την ενδοτικότητά τους. Γι αυτό και οποιοσδήποτε και να κυβερνήσει την Ελλάδα στο μέλλον (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) «θα έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων στις διαπραγματεύσεις – και θα την εκμεταλλευθεί για να εξαναγκάσεις τους δανειστές σε περαιτέρω υποχωρήσεις».

Την «Κασσάνδρα» παίζει και η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». «Η κρίση επιστρέφει με πολύ χειρότερη μορφή» στην Ελλάδα είναι ο τίτλος σχετικού σχολίου. Και αυτή δεν θα είναι «κρίση 2, αλλά κρίση στο τετράγωνο» προσθέτει.

Και μόνο οι αγορές, όπως δείχνουν και οι σημερινές τιμές του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι σημερινές απώλειες του δείκτη DAX κατά 0,6% οφείλονται σε κύριο λόγο, σύμφωνα με αναλυτές, σε αρνητικά μηνύματα από τις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή. «Η Ελλάδα αποτελεί προς το παρόν αμελητέα ποσότητα» είπε ένας από αυτούς. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει, αν στην πορεία του προεκλογικού αγώνα εμπεδωθεί η πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη περισσότερο, αν το κόμμα αυτό κερδίσει όντως τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=663387

Die ZeitΓερμανοίΕΛΛΑΔΑΕυρώπηκρίσηΣΥΡΙΖΑ