Τις έντονες ανησυχίες του για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Τετάρτη ο Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι την πολιτική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ υιοθετεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα τέταρτο Μνημόνιο.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η επιθετική και αλόγιστη μείωση της φορολογίας, κατά τα πρότυπα του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής Τραμπ, που υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός τέταρτου Μνημονίου.
«Στη ΔΕΘ ο κ.Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση έξι φορολογικών συντελεστών με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 4 δις ευρώ. Στην ελληνική περίπτωση η επιθετική και αλόγιστη μείωση, το μείγμα της πολιτικής Τραμπ δεν θα οδηγήσει μόνο σε εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και απώλεια αξιοπιστίας αλλά θα αυξήσει και τον κίνδυνο τέταρτου προγράμματος…ή για να τα αποφύγει όλα αυτά, σε λεηλασία του κοινωνικού κράτους» υποστήριξε ο αναπληρωτής Υπουργός στην επιτροπή απολογισμού της Βουλής.
Ο κ. Χουλιαράκης εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια οικονομία, με βάση τις δεσμεύσεις του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ.
Όπως είπε, οι λόγοι που τον καθιστούν «ιδιαιτέρως ανήσυχο», αφορούν αφενός στην ασάφεια των θέσεων του Ντόναλντ Τραμπ στο Μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική και το διεθνές εμπόριο, οι οποίες δημιουργούν αβεβαιότητα που μόνο κακό κάνει στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, αφετέρου στην δημοσιονομική πολιτική που δήλωσε ότι πρόκειται να ακολουθήσει.
Συνεχίζοντας ο Γιώργος Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την δέσμευσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ, την επόμενη δεκαετία έχει πλάνο να δαπανήσει 1 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις υποδομής και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε σημαντική και ταχύτατη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 15%, της φορολογίας εισοδήματος του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 39,6% στο 33% και της κατάργησης ενός φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που ήδη ισχύει στις ΗΠΑ, με προφανές αποτέλεσμα -τόσο της αύξησης των δαπανών, όσο- κυρίως -της άμεσης και εξαιρετικά μεγάλης μείωσης της φορολογίας- την επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε επίσης ότι η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, σημαίνει σημαντική υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου ή ανατίμηση του ευρώ, κάτι που συνιστά έναν κίνδυνο για εμάς, ενώ ο δεύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην (συνεπαγόμενη της πολιτικής αυτής) μείωση της ρευστότητας.