Ποια επιδόματα ζητούν οι θεσμοί να κοπούν για να δοθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

Στην περικοπή κοινωνικών επιδομάτων στρέφεται η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει 760 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει από την 1.1.2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Μάλιστα τα επιδόματα αναπηρίας και τα οικογενειακά δεν θα πειραχτούν διαβεβαιώνει ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του υπουργείου Εργασίας, τέθηκαν οι «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ισχύσει το μοντέλο της Δανίας, στα εργασιακά, που αφορά σε ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. «Δεν ισχύουν στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα γιατί δεν έχουμε ίδιες δομές. Τα περί Δανίας ήταν στο αρχικό υπόμνημα των δανειστών», είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος προανήγγειλε τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

Στην χθεσινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου,αποφασίστηκε να αναδιαμορφωθεί τάχιστα ο προνοιακός «χάρτης» και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές που θα μειώσουν τη δαπάνη ύψους 1,793 δισ. ευρώ το 2016, χωρίς να θιγούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Μάλιστα τα εργασιακά θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου. Οι Θεσμοί έχουν ζητήσει συγκεκριμένα – πλήρως ποσοτικοποιημένα στοιχεία για τη δημοσιονομικά «ουδέτερη» εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα με την “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” το δημοσιονομικό «κενό» που θα πρέπει να «καλυφθεί» ξεπερνά τα 400 εκατ., ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού τονίζεται ότι «έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 760 εκατ. και θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη».

Αναδιάταξη

Οι αλλαγές στον προνοιακό «χάρτη» θα πραγματοποιηθούν με βάση την Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, και προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο. Η Έκθεση καταγράφει συνολικά 35 επιδόματα και προνοιακές παροχές, περιλαμβανομένων και των φορολογικών ελαφρύνσεων, ωστόσο όμως όπως εξηγούν στην «Ημερησία» κυβερνητικά στελέχη, θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια (σ.σ. μόνο για την αλλαγή των οικογενειακών επιδομάτων διατυπώνονται 4 διαφορετικά σενάρια) και οι τελικές αποφάσεις θα είναι «πολιτικές».

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων με το ΚΕΑ θα γίνουν περικοπές (σ.σ. δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν), ενώ θα επανεξεταστεί η καταβολή επιδομάτων και παροχών που δίνονται στα μεσαία «στρώματα» χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή και χωρίς την καταβολή εισφοράς (π.χ ειδικά επιδόματα του ΟΑΕΔ). Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως, για παράδειγμα, αναπηρικά επιδόματα. Ο Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι το Ασφαλιστικό έχει «κλείσει» στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης και ξεκαθάρισε ότι αυτό που εξετάζεται από τους Θεσμούς, είναι η χρηματοδότηση του ΚΕΑ, η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων, ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κατακερματισμένο σύστημα

Η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχοντας εξετάσει τις 200 υπάρχουσες παροχές κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα, μέσα σε 120 σελίδες, προσδιορίζει κατά προτεραιότητα όσες μπορούν να επανεξεταστούν με τα οφέλη από την εξυγίανση-εξορθολογισμό και την προστασία των φτωχών νοικοκυριών. Οι παροχές έχουν αξιολογηθεί με βάση σύστημα τριών αντικειμενικών κριτηρίων: «Πρώτο κριτήριο που τίθεται είναι πραγματική ανάγκη, δηλαδή η φτώχεια και η σοβαρότητα της αναπηρίας, δεύτερο κριτήριο η ισότητα και δικαιοσύνη και τρίτο κριτήριο η αντιμετώπιση του κατακερματισμού και της επικάλυψης. Ο στόχος είναι να “τρέχουν” μερικά μεγάλα προγράμματα με σαφώς καθορισμένους στόχους που είναι κατάλληλα σχεδιασμένα, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και να παρακολουθούνται καλά για να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα σφάλματος και απάτης».

Μείωση αφορολογήτου προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Την ίδια ώρα η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος εκτιμώντας πως θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ μειώνοντας την έκπτωση φόρου στα 1.600 ευρώ. Αλλά ακόμη και έτσι εκτιμά ότι το 33% των νοικοκυριών θα παρέμενε αφορολόγητο. Η μείωση του αφορολόγητου θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

ΑσφαλιστικόΓιώργος Κατρούγκαλοςδανειστέςδεύτερη αξιολόγησηΕργασιακάκοινωνικά επιδόματαΠαγκόσμια ΤράπεζαΥΠΟΙΚ