ΔΝΤ: Κόψτε κι άλλο τις συντάξεις για να μείνουμε στο πρόγραμμα

Το “μαχαίρι στο λαιμό” βάζει το ΔΝΤ τόσο στην Ελλάδα όσο και στους Ευρωπαίους προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητώντας νέες περικοπές στις συντάξεις, αλλά και τη δέσμευση της Ευρώπης για “ψαλίδισμα” των πρωτογενών πλεονασμάτων και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με το κυβερνητικό επιτελείο για την δεύτερη αξιολόγηση ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, διεμήνυσε από την Ουάσινγκτον ότι το Ασφαλιστικό είναι «ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί». Συνεχίζοντας τόνισε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά με νέα δάνεια στο τρίτο Μνημόνιο, που σημαίνει ότι το Ταμείο ζητάει νέα μείωση στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις.

O Ράις επανέλαβε τους υπολογισμούς του Ταμείου ότι το κόστος των συντάξεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και χρηματοδοτείται με μεγάλους φόρους, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι μόλις 2,5%.

Απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους, τόνισε και πάλι ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν από το 3,5% μεσοπρόθεσμα στο 1,5%, αλλά και να μειωθεί σημαντικά το χρέος.

Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε ότι αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, θα πρέπει να παρουσιάσουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα τους υποστηρίζουν, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ως έχει, δεν μπορεί να πετύχει τα συμφωνημένα πλεονάσματα.

Σχετικά με τα εργασιακά, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να αναφερθεί στις συνομιλίες που έγιναν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί που αποχωρούν σήμερα (Πέμπτη), αναμένεται να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα Νοεμβρίου.

Τέλος, ο Ράις τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις “είναι δυνατό” να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016, την ώρα που η ελληνική πλευρά πρέπει να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό.

αξιολόγησηΔΝΤΣυντάξεις