Για τις 14 Νοεμβρίου παραπέμπονται τα δύσκολα θέματα των εργασιακών, που αφορούν κυρίως στον κατώτατο μισθό και πώς αυτός θα διαμορφώνεται, στις ομαδικές απολύσεις και τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επιδίωξε να θέσει τα θέματα που θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφήνοντας για τις επόμενες συναντήσεις τα δύσκολα θέματα των εργασιακών.
Μάλιστα, όπως δήλωσε αμέσως μετά, για τα θέματα νομιμότητας οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν τις οριστικές τοποθετήσεις από τα νομικά τους επιτελεία. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, σήμερα συζητήθηκε το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα». Τέθηκε το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ασφαλιστικά θέματα, με αιχμή τη δημιουργία ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε άλλο θέμα για το ασφαλιστικό και δήλωσε ότι έχει αναλάβει την πλήρη πατρότητα του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου και κατά συνέπεια, θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από την αρχή του επόμενου χρόνου όπως ο νόμος ορίζει. Ερωτηθείς για το αν θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας απάντησε ότι «κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα είναι από τις 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανέλθουν στην Αθήνα, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει ότι στο μεσοδιάστημα θα ανταλλάξουν κείμενο αρχών, ενώ θα υπάρξουν και τηλεδιασκέψεις. Το εργασιακό έχει ολοκληρωθεί για την παρούσα φάση και ο κ. Κατρούγκαλος δεν θα χρειαστεί να παραβρίσκεται στην απογευματινή συνάντηση που «κλείνει» τον τρέχοντα γύρο διαπραγματεύσεων.
Μάχη στο δημοσιονομικό πεδίο
Στο πεδίο των δημοσιονομικών και ειδικά σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2017, θα ζητηθούν δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των εσόδων, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, στο τέλος του επόμενου χρόνου.
Θα ζητηθούν επίσης, οι αναλυτικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες έως το τέλος του χρόνου, καθώς και επανεξέταση των αμυντικών δαπανών, όπως και συγκεκριμένο τρόπο μεθοδολογίας για την περικοπή δαπανών 400 εκατ. ευρώ που δεν έγιναν φέτος, για τον επόμενο χρόνο.
Επιπλέον, θα ζητηθεί αναλυτική κατάσταση των εξελίξεων των οικονομικών δεδομένων στα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία, αναφορικά με το κλείσιμο του 2016, αλλά και για το 2017.
Το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να εκπονήσει σχέδιο για τη σταδιακή απομείωση ,μέχρι και το μηδενισμό, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να σταματήσει η «ανανέωσή» τους.
Τέλος θα ζητηθεί επίσης κι ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και πλάνο δράσης μέχρι να δημιουργηθεί και να είναι λειτουργική η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Κόκκινα δάνεια και τράπεζες
Η τοποθέτηση των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή απομείωση των κόκκινων δανείων, ύψους 108 δισ. ευρώ που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, είναι το τρίτο μεγάλο θέμα. Δεύτερο σκέλος του ζητήματος των κόκκινων δανείων είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών θα εξεταστεί στην επόμενη επίσκεψη των δανειστών, συμπληρωμένο στα εξής σημεία:
-Τα κριτήρια αξιολόγησης με βάση τα οποία θα εντάσσονται οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στη ρύθμιση.
-Τα περιθώρια και τις δυνατότητες για «κούρεμα» των οφειλών στο δημόσιο.
-Την πρόταση του ΥΠΑΝ για την ασυλία που ζητούν τα τραπεζικά στελέχη.
-Τα τυπικά προσόντα και το καθεστώς που θα διέπει τους αξιολογητές που θα κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
-Τα βασικά σημεία του νέου πτωχευτικού δικαίου που θα συνοδεύσει το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:
10.00-11.30 Αγορά εργασίας (follow-up)
11.30 -12.00 Πορεία συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
13.00-15.30 Χρηματοπιστωτικά (follow-up)
15.30-17.30 Δημοσιονομικά
17.30-19.30 Ανασκόπηση και κλείσιμο