Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, έχοντας αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.
Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής πάντως, η πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από τις πέντε χιλιάδες ευρώ, έχει απορριφθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας καθώς, όπως σημειώνουν, το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.
Η προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που θα έχει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς. Στην ατζέντα θα βρεθεί μεταξύ άλλων η ενιαία βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα (που ήδη βρίσκεται σε ισχύ) αλλά και η μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμών.