ESM: Εξετάζει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στα τρία στοιχεία που θα περιλαμβάνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρθηκε ο Kalin Anev Janse, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και γενικός γραμματέας του ESM και του EFSF, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.

Συγκεκριμένα ο κ. Kalin Anev Janse δήλωσε ότι «μας ζητήθηκε να εξετάσουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επί του παρόντος επεξεργαζόμαστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να πω παρά πολλά για αυτά, επειδή έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά μας και δεν έχουμε ανακοινώσει κάτι. Είναι μία πολιτική διαδικασία ακόμη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις μεταξύ των μετόχων, τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη. Υπάρχουν, όμως, τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών. Δεύτερον, εξετάζουμε μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια. Και τρίτον, είναι η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους».

Ερωτηθείς εάν ο ESM εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων που εκδίδει, ο κ. Janse απάντησε με νόημα ότι θα «πρέπει να λάβουμε υπόψη το ενεργητικό μας, όταν εξετάζουμε το προφίλ των ωριμάνσεων ή, με άλλα λόγια, θα πρέπει το ενεργητικό και το παθητικό μας να ταιριάζουν μέχρι ένα βαθμό. Το μεγαλύτερης διάρκειας δάνειο μας για την Ελλάδα λήγει το 2059, δηλαδή σε 43 χρόνια. Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουμε, μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε με διάρκεια έως 45 χρόνια. Ωστόσο, επειδή το (σ.σ. μεγαλύτερης διάρκειας) δάνειο για την Ελλάδα είναι στα 43 χρόνια, δεν θα εκδώσουμε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα» και κατέληξε λέγοντας ότι «το πιο μακροπρόθεσμο ομόλογο του ESM είναι 40ετές και ο ESM επεκτείνει πρόσφατα το προφίλ των ωριμάνσεων, αξιοποιώντας το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων».

ESMΕΛΛΑΔΑχρέος