Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα οδεύει προς 4ο Μνημόνιο - Δεν βγαίνει στις αγορές ούτε το 2018

Δυσοίωνες “προβλέψεις” έκανε για τη χώρα μας ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας, ο οποίος εκτιμά πως ούτε μέχρι το 2018 δεν θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Κάνοντάς το ακόμα χειρότερο, σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό θα χρειαστούμε και τέταρτο Μνημόνιο.

«Το 2018 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και γι’ αυτό θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το υιοθετώ», είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος οικονομολόγος από το βήμα της εκδήλωσης «Thessaloniki Summit”, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι με την αύξηση του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε μεγάλο δανεισμό.

«Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε παρ΄όλα αυτά o Ντάρβας, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80 με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον συγκεκριμένο τομέα.

Όσο για το θέμα του χρέους, ο οικονομολόγος χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

αγορέςΙνστιτούτο Bruegelμεταρρυθμίσειςμνημόνιοχρέος