Την αποδέσμευση των 1,1 δισ. από το Eurogroup καλωσόρισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα “σημαντικό βήμα” στο “εξαιρετικά εμπροσθοβαρές” ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την έκθεση συμμόρφωσης που προετοίμασε, σύμφωνα με την οποία όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα είχαν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της εργασίας, ενώ επισήμανε πως η σημερινή απόφαση βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική πλευρά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ μεταξύ του 2016 και του 2018.
“Μοιράζομαι την άποψη του Προέδρου του Eurogroup για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας” ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «τα νέα είναι καλά» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.
Σχετικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Μοσκοβισί χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι σημαντικό βήμα για την «ανακούφιση» της πραγματικής οικονομίας.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να χτιστεί ένα «success story» για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου για να ξεκινήσουν την τεχνική εργασία.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε πως σε συνέχεια της έγκρισης του Eurogroup για την εκταμίευση των 1,1 δισ., η επίσημη απόφαση θα ληφθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διευθυντών του ESM, στις 24 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ., ο Ρέγκλινγκ ανέφερε πως είναι δυνατό να εκταμιευθούν ταυτόχρονα εφόσον οι θεσμοί λάβουν μέχρι τότε τα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Σεπτεμβρίου. Τέλος, σημείωσε πως για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ελλάδα έχει προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία ότι τα 1,8 δισ. της προηγούμενης υποδόσης έχουν χρησιμοποιηθεί γι΄ αυτόν το σκοπό.