Eurogroup: "Κομμάτια" η δόση των 2,8 δισ. - Πρώτα εκταμίευση του 1,1 δισ.

“Σπάει” στα δύο η δεύτερη δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η Ελλάδα θα λάβει προς το παρόν το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο έχει να κάνει με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων.

Όσο για το 1,7 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό συνδέεται με την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Euro-working Group στις 24 Οκτωβρίου. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι οι εταίροι επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικά στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγιναν τον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση που τα υπόλοιπα στοιχεία κριθούν ικανοποιητικά, τότε θα αποδεσμευτεί και το υπόλοιπο ποσό.

Η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ εγκρίθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα ήταν συνεπής σε όλα τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα που ήταν σε εκκρεμότητα. Για να μπουν τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία, θα πρέπει να δώσει το τελικό “οκ” το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθρότητας, που δεν είναι όμως γνωστό ακριβώς πότε θα συνεδριάσει.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από εδώ και στο εξής θα επικεντρωθούν σε ό,τι απομένει σχετικά με τη διαπραγμάτευση, καλώντας την Ελλάδα να κινηθεί ακόμη πιο γρήγορα για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσο για το χρέος, δεν γίνεται καμία αναφορά όπως άλλωστε είχε επισημάνει νωρίτερα και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόθεση των θεσμών είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι σε εκείνο το διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Tο Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των απαραίτητων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup επίσης σημειώνει την περαιτέρω πρόοδο στη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του συμβουλίου του, ανάμεσά τους οι θέσεις του προέδρου και του CEO, πρέπει να επιδιωχθούν ως ζήτημα προτεραιότητας, προκειμένου το ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό πριν από τα τέλη του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Για αυτό τον σκοπό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου, για να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, επαγγελματίες και με σαφή εμπειρία και ότι τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει γίνει για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και σημειώνει ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των δεδομένων για τον Σεπτέμβριο, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η θετική αξιολόγηση των Θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM Να εγκρίνει την περαιτέρω εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup πλέον θα στρέψει την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς, για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως, και καλωσορίζουμε την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου”.

Τσακαλώτος: Δεν πήραμε ολόκληρη τη δόση για τεχνικούς λόγους

Για τεχνικούς λόγους δεν ενέκρινε το Eurogroup την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ηταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι ολοκληρώσαμε τα 15 προαπαιτούμενα», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία πως η Ελλάδα τα πάει καλά στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Για τεχνικούς λόγους, που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, δεν έχουμε στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Οταν θα τα έχουμε, θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, από το EuroWorking Group, στις 24 Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν χρειαζόμαστε χρήματα. Δεν έχουμε κάποια μεγάλη πληρωμή προς τους δανειστές μας. Είναι δευτερεύον ζήτημα. Δεν μπορούσαμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον Σεπτέμβριο (σ.σ. σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) ακόμη και με την καλύτερη θέληση».

Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι θα τεθεί σε μελλοντικά Eurogroup.

Νωρίτερα, είχε σχηματιστεί η εικόνα ότι το Eurogroup θα εγκρίνει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές, η Κυβέρνηση είχε στις “σημειώσεις” της και το σενάριο για το «σπάσιμο» της υποδόσης σε 2 τμήματα, κάτι όμως που δεν ήταν στα πιο επιθυμητά, μια και τώρα θα πρέπει να επιδοθεί σε ακόμα έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το «άνοιγμα» της συζήτησης για το χρέος.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, όπου αν πάνε όλα καλά και έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να ληφθούν αποφάσεις, που είναι ο διακαής πόθος της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στην συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016- 2020, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης-την οποία συμμερίζονται η αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδος- να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 θα κατατεθεί τον Απρίλιο 2017.

Όλα αυτά υπό το βάρος της σκιάς που ρίχνει στο ελληνικό ζήτημα εξελίσσεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία με το ΔΝΤ για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και είναι αναγκαία ή όχι η ελάφρυνση του.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης εξηγεί ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, εάν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους τον Δεκέμβριο και μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι θετικό.

Διότι, υποχρεώνει τους θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων, ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει το DSA και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στις επαφές των Ελλήνων υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα της επαναγοράς και του reprofiling του παλαιού χρέους από τον ESM, προκειμένου μετά να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με μικρότερα ποσά.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί «παίκτες» που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, από αυτούς που την αποφεύγουν.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

EurogroupαξιολόγησηΔιαπραγμάτευσηδόσηΕκταμίευσηΤσακαλώτος