Βερολίνο VS ΔΝΤ για το χρέος

Το Βερολίνο απορρίπτει την απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από το τέλος του Μνημονίου το οποίο ολοκληρώνεται το 2018 αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Αγορά” την ώρα που Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε χθες ότι σε περίπτωση καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης, το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017. Μάλιστα οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι μετά το Φεβρουάριο θα σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση.

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να υλοποιήσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου έχει η Αθήνα όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Για αυτό η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που παραμένουν εκκρεμείς.

Η ίδια πηγή τόνιζε, πως στο χθεσινό EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) διαπιστώθηκε η μη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και συνεπώς οι θεσμοί, στέλνουν κλιμάκια στην Αθήνα από την αρχή της εβδομάδας, έτσι ώστε διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει την εφαρμογή τους ως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση που οι θεσμοί διαπιστώσουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των εναπομείναντων προαπαιτουμένων, θα συντάξουν έναν έλεγχο συμβατότητας και θα δώσουν το «πράσινο φως» για ένα νέο έκτακτο EuroWorking Group στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν το Eurogroup, έτσι ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

Σταθάκης: Μετά το τέλος του προγράμματος η οριστική λύση για το χρέος

Οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, όπως εκτιμά ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η απόφαση του Eurogrooup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι.»

Αναφερόμενος στην επιμονή του ΔΝΤ στα εργασιακά και κατά πόσο γρήγορα μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Σταθάκης είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων είναι θεσμικά κ, αναφέρονται σε διαρθρωτικές αδυναμίες και εκτίμησε ότι μπορεί γρήγορα και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, αντίστοιχο εκείνων που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Επιτροπή Σοφών κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, στη βάση των οποίων, έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει ο διάλογος. Στο βαθμό που όλες οι πλεθρές σεβαστούμε τη συμφωνημένη διαδικασία, πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί κοινός τόπος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

ΔΝΤ: «Προαπαιτούμενο» η ελάφρυνση του χρέους για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ομιλεί κανείς πλην της Γενικής Διευθύντριας και των στελεχών του, τονίστηκε χθες μετά την κυκλοφορία πληροφοριών ότι το Ταμείο δεν θα λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα πριν από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.

Ελληνικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος σύμφωνα με το Πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι το ΔΝΤ «μπορεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές».

Ως γνωστόν η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο ίδιος αξιωματούχος, φέρεται να  χαρακτήρισε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει φέτος το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και τη δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Πηγές εκτός Ταμείου τόνιζαν ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Με βάση αυτή τη θέση, το Ταμείο πιστεύει ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αποδεχθούν γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Σε ανύποπτο χρόνο στελέχη του ΔΝΤ ενημέρωσαν όλους τους ενδιαφερομένους ότι η συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απορρίψουν το αίτημα του Ταμείου, δεν πρέπει να θεωρηθεί έκπληξή η αποχώρησή του από την Ελλάδα. Αντίθετα είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, καθώς χωρίς ελάφρυνση χρέους αρνείται να συμμετέχει χρηματοδοτικά.

Πηγές της Ουάσιγκτον που έχουν γνώση των συζητηθέντων αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ «τα έχουν» με τους Ευρωπαίους, που παραμένουν αδιάλλακτοι για το θέμα του χρέους και επίσης κατακρίνουν την Αθήνα διότι δεν έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έδωσε υποσχέσεις και δεν τις τήρησε.

ΔΝΤΣόιμπλεχρέος