Bloomberg: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου σχετικά με την εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δημοσίευμα του Bloomberg ταράζει τα “νερά” της Κυβέρνησης, καθώς αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου του 2017.

Στην περίπτωση που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία θα κάνει αλματώδη βήματα προς τα πίσω -μια και θα “παγώσει” κάθε χρηματοδότηση- που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ζήσουμε και πάλι τα σκηνικά του καλοκαιριού του 2015.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελπιδοφόρες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί λύσης του προβλήματος με το χρέος μέχρι το τέλος του 2016 και συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν ευσταθούν.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το newmoney.gr, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι όλα θα κινηθούν με τον ορθό τρόπο. Οι ίδιες πηγές επίσης, αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στη Γερμανία: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποσχεθεί ότι το ΔΝΤ θα κρατήσει τον ρόλο του ως χρηματοδότη στο πρόγραμμα, που σημαίνει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν λιγότερο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν από το 2018 (βασική διαφωνία με το ΔΝΤ), προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν πρόκειται να ελαφρυνθεί το χρέος μέχρι το τέλος του 2016, με αποτέλεσμα να “ξεκαθαρίζει” ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ αναμένει τις εξελίξεις με τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το χρέος και στη συνέχεια να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι για ποιο λόγο αυτή η πληροφορία διαχέεται από τώρα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μια λογική απάντηση θα ήταν ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εμμέσως να πιέσει τη Γερμανία, μια και για την κυβέρνηση Μέρκελ η μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πρόβλημα, διότι η έγκριση του τρίτου μνημονίου από τη γερμανική βουλή είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επιπλέον, τίθεται και ένα ερώτημα για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ αναφέρεται ρητά στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης και το τρίτο Μνημόνιο.

Μένει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα, για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός -πράγμα που σημαίνει ότι θα καταρτίζει εκθέσεις και θα αξιολογεί την πορεία του προγράμματος, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις.

ΓερμανίαΔΝΤεκλογέςΣόιμπλε