Γ. Κατρούγκαλος: Στόχος να απομονώσουμε το ΔΝΤ

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε και όχι να πείσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστήριξε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». «Ευελπιστούμε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει στις θέσεις του, μετά και το «πόρισμα της επιτροπής “σοφών”» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα, παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ και διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, αυτό έχει κλείσει, στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης». Οι αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό δεν υποστηρίζονται ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν ζητούν επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Είναι απόλυτα λογικό να υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το εισόδημα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίζονται και οι συντάξεις για να είναι ανταποδοτικές» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι με αυτό το σύστημα το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση στις εισφορές του, καθώς σε πολλά ταμεία, όπως στον ΟΑΕΕ, το 1/3 δεν μπορεί να καταβάλει το προκαθορισμένο ποσό που υπάρχει.

Ο κ. Κατρούκαλος εξήγησε πως, το ποσοστό που πληρώνει κάποιος ως μισθωτός, το ίδιο θα πληρώνει εάν έχει και μπλοκάκι για το ύψος του εισοδήματος που προέρχεται από το ελεύθερο επάγγελμα. «Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν και 11% για επικουρικά και αναζητούμε τρόπο να μην πληρώνουν αυτές τις εισφορές», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία για τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε, ότι από τη στιγμή που θα επιστρέψει η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματεύονται για τους μισθούς ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί. Ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, όπως και η προστασία στην απόλυση, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις υπογράμμισε ότι εκκρεμεί ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η επιτροπή έχει προτείνει να υπάρχει εκ των προτέρων έγκριση για να γίνουν, ώστε να υπάρχει πλαίσιο προστασίας.

Τάχθηκε εναντίον του λοκ-αουτ και υπογράμμισε πως ορισμένες διατάξεις για τον συνδικαλιστικό νόμο μπορούν να αλλάξουν. Σε ό,τι αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ τόνισε πως είχε δοθεί η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να βρεθεί λύση για να καλυφθεί ο πόρος, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία και πρόσθεσε πως ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να λειτουργεί και θα είναι ζωντανός, σημειώνοντας ότι απομένει απλώς να συμφωνηθούν λεπτομέρειες.

 

ΑσφαλιστικόΓ. ΚατρούγκαλοςΔιαπραγμάτευσηΕισφορέςκατώτατος μισθός