Σφίγγει τη θηλιά το ΔΝΤ- Στον κόφτη συντάξεις, αφορολόγητο

Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για μείωση συντάξεων και φορολογικών συντελεστών και επίλυση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων, αλλά και έκκληση στην Ευρωζώνη να προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του κλιμακίου του ΔΝΤ στο πλαίσιο του Αρθρ.4, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη να υπάρξει μια δημοσιονομικά-ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις, καθώς το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10%. Κατά το ΔΝΤ,  οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε “δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις” που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων.

Φορολογία – φοροδιαφυγή

Το Ταμείο ζητά επίσης μια πιο δίκαιη – κατά την εκτίμησή του – κατανομή του φορολογικού βάρους, με μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και φορολόγηση των πλουσίων, προκειμένου ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη. Κρίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Σημειώνει μάλιστα ότι τα χρέη που οφείλουν οι μισοί φορολογούμενοι προς το Δημόσιο έχουν φθάσει το 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη φθίνουσα πορεία των ποσοστών στις φορολογικές εισπράξεις, οι οποίες έχουν πέσει χαμηλότερα από ένα ήδη χαμηλό επίπεδο περίπου 75% που ήταν 2010, σε λιγότερο από 50% σήμερα, παρά την άνευ προηγουμένου διεθνή τεχνική βοήθεια.

Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η διατήρηση, άνευ προηγουμένου, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα ήταν μόνο επιβλαβής για την ανάπτυξη, τονίζοντας, επίσης, ότι τέτοια πλεονάσματα είναι δύσκολο να διατηρηθούν, ενόψει των πιθανών πιέσεων λόγω της επίμονα υψηλής ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενο προς τους ευρωπαίους εταίρους, υπογραμμίζει ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους παραμένει ουσιαστικής σημασίας.

Εξάλλου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις επανέλαβε ότι προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί η γενναία μείωση του Δημόσιου Χρέους.

Το ΔΝΤ στα συμπεράσματά του υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και χρειάζονται πιο τολμηρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σημαντικών προκλήσεων. Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Όμως, τα σημαντικά επιτεύγματα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στο κλείσιμο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν στοιχίσει πολύ στην κοινωνία και έχουν δοκιμάσει τις αντοχές της. Η πρόσφατη ανθρωπιστική πρόκληση από τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει το βάρος του Ελληνικού λαού. Αυτό απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αν και η Ευρώπη έχει ήδη επιδείξει την υποστήριξη προς την Ελλάδα παρέχοντάς την τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους παραμένει ουσιαστικής σημασίας. Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να σημειώσει σταθερή αλλά αποφασιστική πρόοδο στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων προκλήσεων της».

 

 

 

ΔΝΤέκθεσηελληνική οικονομία