Αυξήθηκαν τα έσοδα τον Αύγουστο, μειώθηκαν τα μετρητά

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά της χώρας τον Αύγουστο, προσφέροντας «στήριξη» στο σύνολο των κρατικών εσόδων και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, συνολικά οι εισπράξεις από ΦΠΑ τον Αύγουστο – όπου η τουριστική κίνηση βρίσκεται στην “αιχμή της”- κατέγραψαν υπέρβαση 9,91% σε σχέση με τον στόχο του συγκεκριμένου μήνα, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 η υπέρβαση ανέρχεται στο 3,01%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλή πορεία του ΦΠΑ τον Αύγουστο συνέβαλε και στην υπέρβαση του συνόλου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 62 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ –ύψους 738 εκατ. ευρώ– όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ενδεικτικά, στη Μύκονο τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπερέβησαν τον στόχο κατά 170%, στη Ρόδο κατά 165%, στη Σαντορίνη κατά 114% στη Ζάκυνθο κατά 91%, στην Κέρκυρα κατά 78%,και στα Χανιά 53,7%.

Ωστόσο, σε νησιά όπως η Λέσβος, όπου η τουριστική κίνηση κατέρρευσε λόγω προσφυγικού τα έσοδα από το ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 9 % σε σχέση με το στόχο.

Mειωμένα κατά 4,8% ήταν πάντως τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, παρά την αύξηση που κατέγραψε η τουριστική κίνηση την περίοδο αυτή. Σύμφωνα με την ΤτΕ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η τουριστική κίνηση αυξήθηκε οριακά κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 12,111 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 11.974 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

ΑυγουστοςαύξησηΈσοδανησιάΦΠΑ