Τιμ Κουκ: Η χρονιά της καθιέρωσης

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ APPLE

του Δημήτρη Μαλλά

Για τους περισσότερους παρατηρητές της αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών, η σημαντικότερη ανακοίνωση του 2014 δεν ήταν άλλη από την παρουσίαση των νέων iPhone 6 και 6 Plus. Για αυτούς που αρέσκονται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη σημειολογία, τότε το Apple Pay και το Apple Watch είχαν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Και αυτό επειδή στην επωνυμία τους δεν υπάρχει το περίφημο «i» που χαρακτήριζε μέχρι τώρα τα προϊόντα της Apple. Η απουσία του «i» οφείλεται σε έναν απλό λόγο: πρόκειται για τα δύο πρώτα προϊόντα/υπηρεσίες που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον Στιβ Τζομπς. Και ταυτόχρονα είναι τα πρώτα προϊόντα που έχουν την αποκλειστική σφραγίδα του διαδόχου του Τζομπς, του Τιμ Κουκ.

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των ηνίων της Apple και τον θάνατο του Τζομπς, ο ηλικίας 54 ετών Κουκ μπορεί πλέον να περηφανεύεται ότι κατάφερε να φέρει στα δικά του νερά την εταιρεία με το μηλαράκι που ίδρυσαν ο Στιβ Τζομπς και ο Στιβ Βόσνιακ στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η Apple του σήμερα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίεση να καινοτομεί και να παρουσιάσει προϊόντα που αλλάζουν τα δεδομένα μίας κατηγορίας και στην ανάγκη να βελτιώνει διαρκώς τον τρόπο λειτουργίας της ίδιας της εταιρείας αλλά και της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς η σημαντική διεύρυνση της πελατειακής βάσης -λόγω κυρίως της εντυπωσιακής δημοτικότητας που απολαμβάνει το iPhone- έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μεγαλώσει οι παραγγελίες. Σε βαθμό που η διαχείριση της παραγωγής να έχει αρχίσει να γίνεται μία όλο και πιο περίπλοκη διαδικασία. Ο κ. Κουκ ήταν ο άνθρωπος που διαχειριζόταν αυτό το κομμάτι στην Apple από το 1997 και είχε φθάσει σε σημείο να είναι τόσο στενός συνεργάτης του Τζομπς ώστε να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση του κ. Κουκ όταν πήρε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής. Γιατί πολύ απλά, εσωτερικά άπαντες καταλάβαιναν ότι η Apple χρειαζόταν έναν άνθρωπο που θα «τρέξει» την εταιρεία κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αύξηση των πωλήσεων να μην έχει δυσάρεστες «συνέπειες» στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Η χρονιά της καθιέρωσης

Όταν τον Αύγουστο του 2011 ο Τζομπς παρέδωσε τα ηνία της Apple στον Κουκ κανείς δεν εξεπλάγη. Όμως, μετά τον θάνατο του Τζομπς δεν ήταν λίγοι εκείνοι εκτός της Apple που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το -κατά τη γνώμη τους- κενό εξουσίας και να αρπάξουν ό,τι μπορούν. Όπως, για παράδειγμα, συνέβη με τους «ακτιβιστές» επενδυτές Ντέιβιντ Αϊνχορν και Καρλ Ίκαν που ζητούσαν από τη διοίκηση της Apple να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 150 δισ. δολαρίων! Η απάντηση του κ. Κουκ ήταν ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το ύψος του οποίου ανήλθε τελικώς στα 94 δισ. δολάρια και είχε ως αποτέλεσμα όχι απλώς να καθησυχάσει τους ανησυχούντες αλλά η χρηματιστηριακή αξία της Apple να φθάσει πριν από μερικές εβδομάδες στα επίπεδα ? ρεκόρ των 700 δισ. δολαρίων!

Γενικότερα, όμως, την τελευταία τριετία ο κ. Κουκ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής: δεν ήταν αρκετά καλός παρουσιαστής με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του να είναι εκείνοι που παρουσίαζαν τα νέα προϊόντα της Apple, τα οποία, όμως, δεν ήταν και τόσο καινοτόμα, όσο θα ήθελαν οι «φανατικοί» και οι επενδυτές.

Για όλα, φυσικά, έφταιγε ο κ. Κουκ, ο οποίος, όμως, δεν άφηνε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και σταδιακά άρχισε να χτίζει τη δική του ομάδα στελεχών, η οποία περιελάμβανε και αρκετά στελέχη από τον χώρο της μόδας όπως η Άντζελα Αρεντς από την Burberry ή τον βιομηχανικό σχεδιαστή Μαρκ Νιούσον.

Παράλληλα, προέβη και σε εξαγορές και πιο μεγάλη και σημαντική αυτή της betas Audio έναντι 3 δισ. δολαρίων με την οποία έδειξε ότι θέλει να συνεργαστεί εκ νέου με τη μουσική βιομηχανία, καθώς η Apple είχε σταματήσει τα τελευταία χρόνια να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο iTunes. Γι’ αυτό και προχώρησε στη συνεργασία με τους U2 που διέθεσαν για ένα μήνα δωρεάν το νέο άλμπουμ τους μέσω του iTunes! Ήταν μία επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Apple αλλά και του Τιμ Κουκ που εμφανίστηκε δίπλα στον Μπόνο, το διάσημο αρχηγό του ιρλανδέζικου συγκροτήματος.

Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα με την παρουσίαση των νέων iPhone, του Apple Pay και του Apple Watch. Τρία προϊόντα / υπηρεσίες που σηματοδοτούν μία νέα σελίδα στην ιστορία της αμερικανικής εταιρείας που δεν έχει καμία σχέση με τον Στιβ Τζομπς. Ο τελευταίος υποστήριζε ότι το ιδανικό μέγεθος για ένα smartphone ήταν όσο χωρούσε στην παλάμη του χεριού του χρήστη. Τα νέα iPhone 6 και 6 Plus είναι πολύ μεγαλύτερα με την Apple να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της αγοράς, κάτι που απέφευγε γενικώς ο Τζομπς. Παράλληλα, τα Pay και Watch δεν έχουν το «i» γιατί πολύ απλά είναι προϊόντα του Κουκ και όχι του Τζομπς.

Νέο iPhone

Από θέση ισχύος

Οι θετικές κριτικές που πήραν τα νέα προϊόντα σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές πωλήσεις των νέων iPhone έφεραν τον κ. Κουκ σε θέση ισχύος. Το 2014 ήταν η χρονιά της καθιέρωσης στη συνείδηση του κοινού αλλά και των επενδυτών ως ο «διάδοχος» του Στιβ Τζομπς. Και αισθάνθηκε τόσο δυνατός ώστε να μη διστάσει να παραδεχτεί δημόσια ο ίδιος ότι είναι ομοφυλόφιλος. Κάτι που ήταν γνωστό εδώ και χρόνια τόσο εντός όσο και εκτός της Apple. Αλλά επειδή αυτά τα θέματα μπορεί να δημιουργήσουν «προβλήματα» σε αγορές με μικρή ανοχή στην ομοφυλοφιλία, συνήθως στελέχη στο επίπεδο του κ. Κουκ αποφεύγουν να κάνουν αντίστοιχες δηλώσεις. Όμως, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Κουκ δεν συνδυάστηκε ούτε καν με επιβράδυνση των πωλήσεων σε χώρες όπως είναι αυτές της Μέσης Ανατολής δείχνει πόσο «ισχυρό» είναι τόσο το brand της Apple όσο και ο ίδιος ο επικεφαλής της.

Η Apple σε νέα εποχή

Το γεγονός ότι τα νέα προϊόντα της Apple δεν φέρουν μπροστά το «i» αποτελεί μία ένδειξη ότι πλέον έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για την αμερικανική εταιρεία υπό την ηγεσία του Τιμ Κουκ.
Κέρδισε το στοίχημα

Την τελευταία τριετία, ο κ. Κουκ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς η σύγκριση με τον Στιβ Τζομπς δεν ήταν εύκολη. Όμως, σταδιακά ο κ. Κουκ έχει κερδίσει το στοίχημα και δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Apple έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα της χρηματιστηριακής ιστορίας της.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=113415981

AppleκαθιέρωσηΚουκ