Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί μειώσεις, από το καλοκαίρι που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλος (4387/2016). Περικοπές στις επικουρικές, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση της παρακράτησης των εισφορών είναι κάποιες από τις αιτίες που συρρίκνωσαν το εισόδημά τους. Όμως, οι περικοπές δεν τελείωσαν, αφού στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσει και η παρακράτηση των αναδρομικών.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παραθέτει αναλυτικά τις 11 νέες περικοπές στις συντάξεις που έχουν επιβληθεί τελευταία:
1. Περίπου 250.000 συνταξιούχοι βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%.Οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τις επικουρικές φθάνουν και το 76%. Με το τρίτο πακέτο και συγκεκριμένα, με τις πληρωμές του Οκτωβρίου(4/10) αναμένεται να δουν μειώσεις στις επικουρικές τους οι συνταξιούχοι από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικές ασφάλισης του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν κατά μέσο όρο από 10%έως 12% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 38%.Εξάλλου στις 4 Οκτωβρίου- οπότε θα γίνει και η πληρωμή των επικουρικών -οι συνταξιούχοι θα δουν διπλό ψαλίδι στις συντάξεις τους καθώς θα μπει η πρώτη δόση των αναδρομικών που πρέπει να πληρώσουν.
2. Το ΕΚΑΣ καταργήθηκε για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η παροχή καταργείται σταδιακά το 2020 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
3. Mερίσματα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι μειώσεις για τους 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ανέρχονται μέχρι 60%.Τα μερίσματα των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα μερίσματα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου του 2016.
4. Νέοι συνταξιούχοι. Περίπου 150.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016 και 2017 από όλες τις κατηγορίες, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας έχουν μέχρι 35% μείωση στις κύριες συντάξεις τους λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Αφορά όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση μετά την εφαρμογή του νέου νόμου 4387/2016, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά.
5. Επιβάλλεται αναδρομικά από τον Οκτώβριο (σ.σ. ισχύει από 13.5.2016, οπότε δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) το “πλαφόν” των 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης ) και των 3000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).
6. Συντάξεις χηρείας: Αυστηρότερες προϋποθέσεις που οδηγούν σε μειώσεις ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) . Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων.
7. Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτεται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.
8. Μειώσεις θα υποστούν όσοι τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του ‘’πέναλτι’’.
9. H διαδικασία καταβολής των ‘κουρεμένων’ εφάπαξ έχει ξεκινήσει. Τα εφάπαξ που καταβάλλονται έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως 18%, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος.
10. Περικοπές θα υποστούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ).Οι κύριες συντάξεις τους επαναϋπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30% αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.
11. Εισφορές: Παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας(6%) από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου 2016 και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο σε 4 ισόποσες δόσεις και την πρώτη δόση από τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016.Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και θα “τρέξουν” παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των, επίσης αναδρομικών, περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300€ μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορά της 1 από τις 2 συντάξεις και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρώνουν εισφορά και στη σύνταξη και στο μισθό.
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος τονίζει ότι, πέρα των παραπάνω περικοπών, ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου), κρύβει «ψαλίδι» στις ήδη 2,6 εκατομμύρια καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις .Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, παρατηρεί ότι η «προσωπική διαφορά», θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.
«Μαύρη τρύπα», παρά τις περικοπές
Το πρόβλημα είναι ότι, παρά το «μαχαίρι», το έλλειμμα στο ΙΚΑ διπλασιάστηκε, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων και της κρατικής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ), το έλλειμμα «κλειδώνει» στα 2.099 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 ήταν στα 950 εκατομμύρια. Συνεπώς, το Ίδρυμα ζητεί επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) και προστρέχει για να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας.
Οι πληροφορίες θέλουν το αίτημα για επιχορήγηση να εγκρίνεται στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, αύριο Πέμπτη. «Παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα έσοδα του ΙΚΑ πάνε καλά, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτοξεύεται στα 2,099 και καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.