Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει εκείνους τους φορολογούμενους που είναι ήδη ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή να επανενταχθούν αυτοί που έχουν βγει, είχε δηλώσει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας προ ημερών σε επίκαιρη ερώτηση. Tαυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να δημιουργηθεί και νέο θεσμικό πλαίσιο για τις 100 δόσεις.
Τα όσα ισχύουν σήμερα για τη δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στη φορολογική Διοίκηση, συγκέντρωσε και δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η επιστημονική ομάδα του TAXHEAVEN.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, δίνεται υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα διατήρησης (επανένταξης) των απολεσθεισών ρυθμίσεων που προβλέπονται στο ν.4321/2015 για την τμηματική καταβολή ασφαλιστικών ή φορολογικών οφειλών.
Επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων οφειλετών του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και Κ.Ε.Α.Ο.
Συγκεκριμένα δυνατότητα ενταγμένων οφειλετών στη συνέχιση απολεσθείσας ρύθμισης οφειλών δίνεται στην περίπτωση μη καταβολής άλλων, πλην των τρεχουσών εισφορών, ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν μετά την υπαγωγή σ’ αυτήν. Όπου διαπιστώνεται απώλεια ρύθμισης, παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του οφειλέτη για τη διατήρησή της και οφειλόμενη σε γεγονός που δεν άπτεται των ευθυνών του, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε επαναφορά των εν λόγω ρυθμίσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους σ’ αυτές, οι οποίες θα διαπιστώσουν και θα εφαρμόσουν τις απαραίτητες διευθετήσεις, για την επαναφορά των ρυθμίσεων.
Επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων οφειλετών του Ο.Α.Ε.Ε.
Δυνατότητα στη συνέχιση απολεσθείσας ρύθμισης οφειλών, ενταγμένων οφειλετών, δίνεται στην περίπτωση αποδεδειγμένης πρόθεσης εμπρόθεσμης καταβολής (σ.σ. εμπρόθεσμη συναλλαγή) της εισφοράς ή δόσης/ων που προκάλεσαν την διακοπή και η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος – οφειλέτης. Μοναδικό αίτημα επανένταξης θα πρέπει να υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης και να συνοδεύεται από δικαιολογητικά – παραστατικά που αποδεικνύουν την εμπρόθεσμη ενέργεια καταβολής και την ανάληψη, ενδεχομένως, της ευθύνης για την μη πραγματοποίησή της από τρίτους (π.χ. Βεβαίωση Τραπεζικού Ιδρύματος, αποδεικτικά κατάθεσης κ.τ.λ.).
Εφόσον η εξέταση αίτησης επανένταξης από το αρμόδιο όργανό της είναι θετική, ο οφειλέτης θα καλείται να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές και τις απλήρωτες – απαιτητές δόσεις συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία καταχώρησης του αιτήματος στην μηχανογραφική εφαρμογή. Οφειλέτες που θα απολέσουν την ρύθμιση μετά την 2/8/16 ακολουθούν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης (το πρώτο γεγονός διακοπής ρύθμισης συντελείται με την μη καταβολή δόσης ή δόσεων την 31/8/16).
Σημείωση: Οι προϋποθέσεις επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών που ισχύουν κατά τα παραπάνω, ισχύουν και για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πλην Ν.Α.Τ.
Επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων οφειλετών φορολογικής διοίκησης
Δυνατότητα ενταγμένων οφειλετών στη συνέχιση απολεσθείσας ρύθμισης οφειλών δίνεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εν γένει εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικών Κέντρων/ Ε.Μ.ΕΙΣ/ Τελωνείων, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων εξετάζουν τα γεγονότα και ενεργούν, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από το φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μην θεωρούνται απολεσθείσες.
Παράλληκα επισημαίνεται ότι: Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω τότε δεν υπάρχει άλλος τρόπος επανένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Επειδή πολλοί φορολογούμενοι έχουν ήδη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν λήψη αναγκαστικών μέτρων από πλευράς Δημοσίου, πρέπει είτε να καταβάλουν τις σχετικές οφειλές ή να εντάξουν τα οφειλόμενα ποσά στην πάγια ρύθμιση (σ.σ. είναι η μοναδική που βρίσκεται σε ισχύ). Επίσης, υπενθυμίζεται η αναγκαιότητα δήλωσης ακατάσχετου λογαριασμού —που παρέχεται από το νόμο— από όλους τους μισθωτούς, συνταξιούχους και λοιπά φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στη φορολογική Διοίκηση μέσω της εφαρμογής της Γ.Γ.Π.Σ., προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των καταθέσεών τους από κατασχέσεις.
Τα ποσά που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα των οφειλετών του Δημοσίου δεν κατάσχονται, εφόσον αυτά είναι έως και χίλια (1.000) ευρώ, ενώ για ποσά άνω των χιλίων (1.000) ευρώ και έως χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ προστατεύεται το 50% αυτών (έως 250 ευρώ). Όσον αφορά στις καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα φυσικών προσώπων (πλην μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων) για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, αυτές προστατεύονται έως του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως.
Ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα
Δύο είναι οι ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση.
-Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ’ εξαίρεση έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία. Η αίτηση για υπαγωγή στη παραπάνω ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στο taxis.
Δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται σε μηνιαίες δόσεις, έως δώδεκα (12). Κατ’ εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε μηνιαίες δόσεις μέχρι τις εικοσιτέσσερις (24) για οφειλές που βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή υποβάλλεται στον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ ή της Υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι επίσης ο αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία.
Πηγή: Taxheaven