Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες εγκατέστησαν τερματικά POS, εξαιτίας των capital controls και τις πληροφορίες για συναλλαγές μόνο με πλαστικό χρήμα.
Μελέτη του IΜE ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρει ότι ο αριθμός των εγκατεστημένων POS αυξήθηκε κατά 75% μέσα σε μόλις ένα χρόνο (Ιούλιος 2015 – Ιούλιος 2016). Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κατά τη διάρκεια του ενός έτους, ο αριθμός των εταιρειών με τερματικό POS διευρύνθηκε από το 28,9% στο 49% του συνόλου.
Όπως είναι λογικό, τη μεγαλύτερη κινητικότητα σημειώνει ο εμπορικός κλάδος, όπου οι επιχειρήσεις με εγκατεστημένο POS αποτελούσαν το 66,5% τον περασμένο Ιούλιο έναντι 28,7% που είναι για τη μεταποίηση και 45% για τις υπηρεσίες.
Από την έρευνα συμπεραίνεται ότι δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαθέτουν λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking, με τον αριθμό τους να καταγράφει αύξηση κατά 37%.
Το e-banking επίσης χρησιμοποιείται ευρέως ανάμεσα στις επιχειρήσεις της χώρας, καθώς το 66,4% διέθετε τον Ιούλιο του 2016 λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής. Το ποσοστό αυτό για τον κλάδο του εμπορίου είναι στο 65,1% των επιχειρήσεων, στον τομέα των υπηρεσιών οι εταιρείες που έχουν λογαριασμό e-banking ανέρχονται σε 62,8%, με το ποσοστό αυτό να φθάνει στη μεταποίηση το 74,2%.
Ωστόσο η ίδια έρευνα παρουσιάζει και τους παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά προς την κατεύθυνση της ευρύτερης υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών.
Όπως αναφέρεται, οι παράγοντες αυτοί έχουν να κάνουν με «την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το υψηλό διοικητικό κόστος από την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις καταβάλλουν προμήθεια άνω του 1%, ενώ μόλις 25% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων, που πληρώνουν προμήθειες από 0,5% έως και 1%.