Αρχίζει ο "Μαραθώνιος" για υποδόση και δεύτερη αξιολόγηση

“Προσήλωση στο πρόγραμμα” είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες, λίγα 24ωρα πριν την επιστροφή των θεσμών στη χώρα μας. Το Eurogroup της Παρασκευής, 9 Σεπτεμβρίου, θα κηρύξει την έναρξη του «Μαραθωνίου» για την κυβέρνηση, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών καταφθάνουν στην Αθήνα την Δευτέρα 12/9, προκειμένου να ενημερωθούν για τα «πεπραγμένα» του καλοκαιριού.

Στη χώρα μας καταφθάνει και η Ντέλια Βελκουλέσκου με τους συνεργάτες της, η οποία μάλιστα θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα, προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα που οφείλει να κλείσει για να εισπράξει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο δρομολογήθηκε η πώληση του 24% των μετοχών του σε στρατηγικό επενδυτή, σε εκκρεμότητα παραμένουν τόσο η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων για 35 χρόνια, όσο και η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχών του ΟΤΕ και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

Παράλληλα, εκκρεμεί η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η μεταφορά σ’ αυτό της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, αλλά και ο διορισμός συμβουλίου στη νέα Αρχή Εσόδων και η πρόσληψη προσωπικού.

Στις εκκρεμότητες της κυβέρνησης είναι ακόμα ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, η νομοθέτηση του νέου μόνιμου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο και η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακολουθούν και άλλα προαπαιτούμενα μπροστά της, με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να αποτελούν «αγκάθια».

Eurogroupβ' αξιολόγησηθεσμοίΥΠΟΙΚ