“Ανάσα” στους υπαλλήλους του Δημοσίου θα δώσουν οι νέες ρυθμίσεις για τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα οποία υπολογίζονται στο σύνολό τους στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η νέα πολιτική που αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, αφορά σε 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα νέα μέτρα αποτελούνται από το πάγωμα του επιτοκίου και τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων δόσεων μέχρι και τρία χρόνια, ενώ την ίδια ώρα θα επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες.
Σημειώνεται ότι το βασικό κριτήριο για τις νέες ρυθμίσεις δανείων «αποτελεί η εξασφάλιση βιώσιμης λύσης δηλαδή το διαθέσιμο, μετά την πληρωμή της δόσης, εισόδημα να είναι ικανό για τη διαβίωση του δανειολήπτη, λαμβανομένης υπόψη της οικογενειακής του κατάστασης».
Οι λύσεις που θα ακολουθούνται για την επιλογή της κατάλληλης ρύθμισης είναι η επιμήκυνση διάρκειας του δανείου, η μείωση του επιτοκίου και ο διαχωρισμός του δανείου, ώστε ένα μέρος του κεφαλαίου να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο. Το υπόλοιπο να παραμένει παγωμένο για διάστημα 10 χρόνων.
Όσο για τους δανειολήπτες του Δημοσίου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την αποπληρωμή του ποσού, αυτοί θα μπορούν να καταβάλλουν μειωμένες δόσεις μέχρι και τρία χρόνια.
Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων υπολογίζεται ότι το 48% των δανειοληπτών θα έχουν μεσοσταθμική μείωση επιτοκίου κατά 2,25%, ενώ στο 30% από αυτούς θα ισχύσει και πάγωμα αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου. Για το υπόλοιπο 52%, προβλέπεται επιβράβευση με επιστροφή τόκων της τάξεως του 1%, στην περίπτωση βέβαια που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.