"Εμφράγματα" στην οικονομία από την αφαίμαξη των εισοδημάτων σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Δραματικές μειώσεις στις οικονομικές απολαβές τους θα υποστούν ένας στους δύο συνταξιούχους με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα 158.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ, ενώ η ηγεσία του υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για επανεκτίμηση των συντάξεων όταν θα επέλθει η ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι οι μειώσεις σε ΕΚΑΣ, επικουρικές, μέρισμα, εφάπαξ και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ θα επηρεάσει σημαντικά 1.086.000 συνταξιούχους επί συνόλου 2,4 εκατομμυρίων.

Σημαντικές οι απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα

Περισσότεροι ήταν οι συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ, καθώς υπολογιζόταν σε 90.000 και τελικά στο στόχαστρο του υπ. Εργασίας βρέθηκαν 158.000. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν τα ζευγάρια συνταξιούχων που έπαιρναν και οι δύο το ΕΚΑΣ, ύψους 230 ευρώ. Από τη μια στιγμή στην άλλη θα χάσουν 5.520 ευρώ ετησίως, καθώς αν παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ, χωρίς να λαμβάνουν επικουρική, υπερβαίνουν το οικογενειακό εισοδηματικό πλαφόν των 11.000 ευρώ. Συγκεκριμένα ο κάθε συνταξιούχος θα χάσει πάνω από 5 συντάξεις τον χρόνο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χιλιάδες συνταξιούχοι που στήθηκαν έξω από τα ΑΤΜ την προηγούμενη εβδομάδα για να κάνουν ανάληψη της σύνταξής τους είδαν το ΕΚΑΣ εξαϋλωμένο και την επικουρική να μην έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς τους. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η επικουρική θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σήμερα Δευτέρα (4 Ιουλίου).

Μπαράζ φόρων

Μετά τις μειώσεις στις συντάξεις οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μπαράζ φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πέντε είναι τα κρίσιμα σημεία για το φορο-τσουνάμι που αναμένεται:
1. Έως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα δουν το σύνολο των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.

2. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από το 26% στο 29%. Εντός του Ιουλίου πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος.

3. Μετά τις φορολογικές δηλώσεις έρχεται και ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

4. Η επόμενη επίσκεψη στην εφορία θα αναμένεται να γίνει στα τέλη του έτους όπου θα πρέπει να καταβληθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας από τα οποία το ΥΠΟΙΚ αναμένει έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Στα 100 ευρώ μισθού τα 57 τα παίρνει το κράτος

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε κρατήσεις φόρων και εισφορών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα για κάθε 100 ευρώ μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος τα 57 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των μισθωτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή της Κυριακής», η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε κρατήσεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ. Το 2016 με τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης, που άρχισαν να παρακρατούνται, ο εργοδότης θα πληρώνει 100 ευρώ για τον εργαζόμενό του, αλλά από αυτά θα καταλήγουν στην τσέπη του υπαλλήλου του από 42,5 ευρώ έως και 67 ευρώ ανάλογα με το ύψους του μισθού. Τα υπόλοιπα 33 έως 57,5 ευρώ στα 100 ευρώ θα πηγαίνουν στο ταμείο του κράτους με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

Απαισιοδοξία

Το πιο βασικό, ωστόσο, πρόβλημα που επηρεάζει τα πάντα στην οικονομία είναι η παντελής έλλειψη αισιοδοξίας για το μέλλον από πολίτες και επιχειρηματίες. Τα πρόσφατα στοιχεία των Τάσεων της MRB επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα ταξιδεύει στο άγνωστο, με το πλήρωμα να βρίσκεται σε συνεχή απογοήτευση και άρνηση.

-Στην ερώτηση αν τα πράγματα πάνε καλά γενικά στη χώρα, το 92,4% απαντά ότι πάνε άσχημα ή πολύ άσχημα και μόλις… 0,5% ότι πάνε αρκετά ή πολύ καλά.

-Στην αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, το 92,8% απαντά ότι είναι κακή ή πολύ κακή με τη δεύτερη απάντηση μάλιστα να δίνεται από δύο στους τρεις πολίτες (64,4%).

-Αναφορικά με την προσωπική οικονομική κατάσταση σήμερα, το 72% απαντά ότι είναι κακή ή πολύ κακή και μόλις στο 3,7% έχει καλυτερεύσει η ζωή του.

-Ακόμη, τρεις στους τέσσερις Έλληνες, δηλαδή ποσοστό 77,5% πιστεύει ότι τους επόμενους 12 μήνες θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση της χώρας και μόλις 4,4% ότι θα βελτιωθεί.

-Τα βασικότερα προβλήματα για τους Έλληνες σήμερα είναι η ανεργία, το φορολογικό σύστημα, η υγεία/περίθαλψη, ο πληθωρισμός/ακρίβεια, η οικονομική ανάπτυξη και η παιδεία/εκπαίδευση.

-Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εύρημα σχετικά με το πώς αισθάνονται οι Έλληνες. Οι λέξεις που εκφράζουν τους πολίτες είναι «οργή» με 57,3%, «ντροπή» με 53,8% και «φόβος» με 40,9%. Είναι δηλαδή μια συσσωρευμένη κοινωνική αγανάκτηση που μπορεί να μετατραπεί σε έκρηξη, εξαιτίας των πολυετών θυσιών αλλά και της απουσίας ελπίδας ότι όλα αυτά θα είναι σύντομα εφιάλτης.

εισφορά αλληλεγγύηςΕΝΦΙΑΣυντάξειςφόροι