Ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αφορμή την πτώχευση Μαρινόπουλου.
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε ότι το Ταμείο ανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις, λέγοντας ότι αναζητούνται λύσεις, ώστε η Ελλάδα να ανακουφιστεί από τέτοιου είδους φαινόμενα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς.
Συνεχίζοντας ο Ράις τόνισε ότι στόχος του ΔΝΤ είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σχολιάζοντας το ζήτημα για τη χρηματοδοτική συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, ο Ράις επανέλαβε ότι η θετική απάντηση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Όπως είπε, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος, καθώς και η αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.
Αναφορικά με το Brexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυξημένους κινδύνους λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη τόσο στην ευρωζώνη όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι τόσο στο μακροοικονομικό επίπεδο όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να αυξηθούν.
Ωστόσο το ΔΝΤ απέφυγε να σχολιάσει για τον χρονικό ορίζοντα που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης, παρόλο που -όπως είπε ο Ράις- θα ήταν επιθυμητή η επίτευξη μίας νέας συμφωνίας της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία το ταχύτερο δυνατό.