Σε κυβερνητικό “εμφύλιο” εξελίχθηκε το νομοσχέδιο για τον ΟΛΠ, μετά τις αντιδράσεις από πλευράς COSCO που έσπευσαν να κατευνάσουν από την κυβέρνηση στο παρά 5′ του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα.
Μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας επέρριψε ευθύνες στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στο ΤΑΙΠΕΔ, παραδέχτηκε ότι χρειάζονται αλλαγές στο σχέδιο νόμου και ενημέρωσε το Σώμα ότι οι βελτιώσεις που θα γίνουν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε δικαίωμα αλλαγών βάσει του κυρωτικού νόμου που συνοδεύει την κύρωση παραχώρησης και πρόσθεσε ότι δεν ήταν το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης που προχώρησε στις αλλαγές αυτές.
«Αυτό συμβαίνει πάντα με κριτήριο την ορθή νομοθέτηση. Οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν στα μουλωχτά, δεν είχαν καμία σχέση με παραβίαση των δεδομένων της συμφωνίας και κατά τη κρίση της κυβέρνησης δεν έγιναν ούτε για να παραβιάσουν τα συμφωνηθέντα ούτε για να παραβιάσουν τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Δρίτσας και ξεκαθάρισε ότι σέβεται τη συμφωνία.
Μετριάζοντας τις εντυπώσεις, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος για να δημιουργηθεί αυτή η αντίδραση και η αναταραχή», ωστόσο σημείωσε ότι «αυτή η πρωτοβουλία των αλλαγών δεν είναι μόνο του υπουργείου μας και δική μου -και αναλαμβάνω και την προσωπική ευθύνη- ήταν μια γενικότερη πρωτοβουλία της γενικής γραμματέας που όλα τα νομοσχέδια τα ελέγχει».
Εκ των υστέρων δε απέδωσε την αναταραχή που προκλήθηκε στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «ακαριαία μεταφέρθηκε ως είδηση ότι ο Δρίτσας “ααδειάζει” το Μαξίμου», καλώντας μάλιστα τα κόμματα «να μην ανέχονται αυτού του είδους την αγυρτεία από όπου και αν εκδηλώνεται». «Μην αφήνουμε στο μιντιακό σύστημα να καθορίσει την λειτουργία του πολιτικού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κύκλοι Μαξίμου: Τέλος καλό, όλα καλά
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τέλος καλό, όλα καλά», με το κείμενο να επανέρχεται σήμερα στη Βουλή διορθωμένο, για να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για «τέλος».
Παρά το ότι τα φώτα έπεσαν πάνω στον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, εξαιτίας της αντίθεσης που είχε προβάλει στο παρελθόν σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι, ο ίδιος «έφερε στη Βουλή τη σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με την Cosco, χωρίς να αλλάξει ούτε τελεία». «Δεν υπάρχει φάουλ» δήλωσε σήμερα ο Κώστας Ζαχαριάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τι βελτιώσεις νομικής φύσης (κατά το ελληνικό Δίκαιο) που προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, επιχείρησε η Γραμματεία τις κυβέρνησης. Υπογραμμίζουν δε ότι, αυτές οι αλλαγές δεν αλλοιώνουν την ουσία της σύμβασης.
Η κυβέρνηση, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζει «βιαστική αντίδραση» την ενέργεια, η οποία ήδη αντιμετωπίζεται, αφού ο Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο Θοδωρής Δρίτσας βρίσκονται σε επικοινωνία με το επιτελείο της κινεζικής εταιρείας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε τουλάχιστον δύο από τα σημεία που ζητεί η COSCO.
Aντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η εμπλοκή που διαφάνηκε με την COSCO προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία πέτυχαν τη διακοπή της συνεδρίασης μέχρι ο Υπουργός Ναυτιλίας να φέρει τις απαραίτητες αλλαγές οι οποίες θα κάμψουν τις αντιδράσεις των Κινέζων.
Τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν λόγο για εμπαιγμό της Βουλής. Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός και μίλησε για διασυρμό της χώρας, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε για κοροϊδία τον Θοδωρή Δρίτσα.
«Εμείς χθες ψηφίσαμε θετικά αλλά ο Υπουργός μας κορόιδεψε. Και δεν έχουμε καταλάβει ποιος έκανε αυτό το ατόπημα. Πορτοφολάς το έκανε» σημείωσε με αφορμή τη χθεσινή αναφορά Δρίτσα περί ταύτισης του με τον Δράκο του Κούνδουρου και κατέληξε λέγοντας ότι «ο Δράκος ήταν κινηματογραφικό δράμα, ενώ εδώ πρόκειται για κωμωδία».
Η κυβερνητική πλειοψηφία επιχείρησε να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνταγή ταύτισης της αντιπολίτευσης με άλλα συμφέροντα. Μάλιστα ο κ. Δρίτσας διερωτήθηκε: «Με ποια πλευρά είστε; Με αυτή της ορθής νομοθέτησης ή με την άλλη πλευρά που μπορεί να είναι σεβαστή, αλλά δεν μπορεί να είναι υπέρτερη του Κοινοβουλίου;».
«Η σύμβαση με την εταιρία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή ήταν διαφορετική από αυτή που υπογράφηκε. Η χώρα διασύρεται από την έλλειψη αξιοπιστίας. Η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα και όχι στους υπουργούς του κ.κ. Δρίτσα ή Σπίρτζη», δήλωσε σήμερα ο Γ. Κουμουτσάκος.
«Το κείμενο του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco έρχεται σε αντίφαση με το κείμενο της συμφωνίας, που υπογράφτηκε στις 8 Απριλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Τσίπρα.
Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων σκοτώνει την όποια πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης. Η αναξιοπιστία διώχνει επενδύσεις. Η ανικανότητα και η αναξιοπιστία διώχνουν δουλειές. Αυτό δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Είναι υπονόμευση της ανάπτυξης. Η χώρα, για μια ακόμη φορά, διασύρεται από την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα, την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης.
Η ευθύνη της διακυβέρνησης ανήκει στον πρωθυπουργό και όχι στον κ. Δρίτσα. Αποκλειστικά υπεύθυνος για όλα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Η ανακοίνωση του Ποταμιού
H κυβέρνηση έχει απολέσει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Η συμπεριφορά της στο θέμα της Cosco δείχνει ότι έχει μεταβληθεί σε έναν άτακτο ασκέρι όπου ο κάθε υπουργός κάνει ό,τι του κατεβαίνει. Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν στο προβεβλημένο και εθνικής προτεραιότητας θέμα της Cosco, λίγες μέρες μάλιστα πριν το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα, σκεφτείτε τι γίνεται στα εκατοντάδες κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ένωση Κεντρώων: Μην κωλυσιεργείτε!
«Μόνο αν θίγονται μεγάλης σημασίας Εθνικά συμφέροντα να προχωρήσει ο Υπουργός σε αλλαγές», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, η οποία καλεί την κυβέρνηση «να μην κωλυσιεργεί και να προχωρήσει στην συνεννόηση με την COSCO και επομένως στην ιδιωτικοποίηση γιατί οι Κινέζοι είναι επενδυτές τωρινοί και αυριανοί».