Ευρωπαίος αξιωματούχος: Επισπεύστε την εφαρμογή του προγράμματος λόγω... Brexit

Θα ήταν καλό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει και να εφαρμόσει γρήγορα το οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο έχει συμφωνήσει, ώστε να μην υπάρξουν πιθανές αχρείαστες επιπλοκές λόγω του Brexit, ήταν το μήνυμα που έστειλε στην ελληνική πλευρά ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος συνομιλώντας με έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αναφέρει το “Βήμα”. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το Brexit δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την Ελλάδα σε οικονομικούς όρους.

Η υπομονή αρκετών κρατών – μελών έχει εξαντληθεί, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι η αφοσίωση πολλών στην επίλυση του γρίφου του Brexit θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να μην μπορούν οι σημαντικοί παίκτες να παρέμβουν στο ελληνικό ζήτημα εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο σε ενδεχόμενη νέα κρίση.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι αν και η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στην ΕΕ θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή αρκετών μακριά από τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, οι θεσμοί δεν προτίθενται σε αυτή τη φάση να εμφανιστούν ηπιότεροι στην εφαρμογή του Μνημονίου ενόψει και της προσεχούς αξιολόγησης το φθινόπωρο. Ωστόσο, σημείωσε, οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την ενσωμάτωσή του στους υπόλοιπους 12 μισθούς.

Η Ελλάδα, ανέφερε, ανέκτησε σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απολέσει, αλλά το πρόβλημα δεν είναι πλέον το εργατικό κόστος αυτό καθεαυτό. Αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία είναι εμφανώς πάνω στο τραπέζι λόγω της επικείμενης δεύτερης αξιολόγησης διότι θεωρούνται χρήσιμες και για τόνωση της ανάπτυξης, αλλά αυτές αφορούν σε δύο άλλα ζητήματα: πρώτον, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και, δεύτερον, στις ομαδικές απολύσεις (ζήτημα στο οποίο επιμένει πολύ και το ΔΝΤ).

Σε σχέση με αυτά τα δύο ζητήματα, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι θεσμοί έχουν ταυτόσημη άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε ένα καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως αυτό που ίσχυε πριν από την κρίση. Το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να έχει επίδραση στο ζήτημα του καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά όχι σε ό,τι αφορά στη μείωσή του. Αναφορικά με τις συλλογικές απολύσεις, είναι επίσης σαφές ότι το σύστημα που προβλέπει την ανάμιξη του υπουργού στην έγκριση τους είναι μοναδικό στην Ευρώπη και η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές προοπτικές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι επίσης σημαντική. Κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε, στην ίδια συνάντηση, ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή μέχρι το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου. Στη δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνονται περισσότερες από 40 δράσεις. Η έμφαση δεν θα είναι σε μέτρα δημοσιονομικά ή χρηματοπιστωτικά μέτρα, αλλά θα αφορά κυρίως σε εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και στην εξειδίκευση ορισμένων άλλων (όπως πχ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

“Παράθυρο” για πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα άφησε έτερος κορυφαίος αξιωματούχος, σε περίπτωση ωστόσο που μεταβληθούν καταλυτικά οι οικονομικές συνθήκες, καθώς «τα Μνημόνια δεν είναι γραμμένα σε πέτρα».

BrexitΕ.Ε.ΕΛΛΑΔΑπρόγραμμα