«Παγώνει» την πέμπτη δόση προς την Κύπρο το ΔΝΤ

Σε «πάγωμα» της δόσης προς την Κύπρο, της πέμπτης κατά σειρά, οδηγήθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαιτίας του ότι η Βουλή ανέστειλε τη νομοθεσία εκποίησης των ενυπόθηκων ακινήτων έως και την 30ή Ιανουαρίου, κάτι που προβλέπει το Μνημόνιο.

Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην απόφαση της Βουλής, δεδομένου ότι η Λευκωσία είχε δεσμευθεί για την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής. Ο Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για «ανυπολόγιστο πλήγμα» στην αξιοπιστία της Κύπρου, το οποίο επέφερε η αναστολή της εκποίησης. Ταυτόχρονα, προσέθεσε ότι «είναι αχρείαστη η αναστολή μιας νομοθεσίας, η οποία στην ουσία είναι ανενεργή, εφόσον δεν έχουν εγκριθεί οι συμπληρωματικοί κανονισμοί».

Από πλευράς του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι προσβλέπει στη συνεχιζόμενη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία το προσεχές διάστημα και να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα.

Η απόφαση της Κύπρου δυσαρέστησε έντονα τον διεθνή οργανισμό, του οποίου οι αξιωματούχοι διαβουλεύονταν επί ώρες με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σύμφωνα με πηγές εκτός Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις οποίες επικαλείται το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, μετά την ακύρωση της νομοθεσίας από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε αποφασιστεί η εξέταση της πέμπτης επιθεώρησης να γίνει μαζί με την έκτη και να εκταμιευθούν μαζί οι δύο αντίστοιχες δόσεις, εντούτοις, αφότου η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσαν ως προϋπόθεση την ψήφιση του νόμου για την εκταμίευση. Η Ε.Ε. και η ΕΚΤ δίδουν μεγάλο βάρος σε αυτή τη νομοθεσία, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλάξουν τους ισολογισμούς τους από τον μεγάλο όγκο των συσσωρευμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δρομολογούν νέα έκδοση ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ το 2015

Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και την απόφαση της Βουλής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούσε εκπληρωμένες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κυπριακός Τύπος, η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, παρά τις όποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις, περιέγραφε θετικά την πορεία συμμόρφωσης με τους όρους του Μνημονίου.

Ωστόσο, μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής για αναστολή έως την 30ή Ιανουαρίου 2015 της νομοθεσίας που επιτρέπει τους πλειστηριασμούς, τα δεδομένα άλλαξαν και ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Κύπρο. Η δε απόφαση ελήφθη σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων και διαφωνιών.

Πηγές που επικαλείται το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρουν ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το παλαιότερο σενάριο, βάσει του οποίου οι δανειστές θα επιστρέψουν στη χώρα τέλη Ιανουαρίου έπειτα από έξι μήνες.

Στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», διατυπώνεται σοβαρός προβληματισμός για τον διεθνή αντίκτυπο των τελευταίων εξελίξεων. Το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με επενδυτές και έχει στόχο να εκδώσει τίτλους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις αρχές του 2015. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ευελπιστούν πως οι διεθνείς κεφαλαιαγορές θα δουν τη μεγάλη και σημαντική εικόνα της προόδου της Κύπρου, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται σε δημοσιονομικό επίπεδο, και δεν θα υπάρξει αύξηση στο κόστος δανεισμού της χώρας.

REUTERS, AP

Πηγή:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.kathimerini.gr/796689/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/pagwnei-thn-pempth-dosh–pros-thn-kypro-to-dnt

ΔΝΤδόσηΚύπροςπάγωμα