«Κόντρα» για τα πρωτογενή πλεονάσματα ξέσπασε ανάμεσα στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και στον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθέροτητας (ESM), Ν. Τζιαμαρόλι. Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο κ. Χουλιαράκης έθεσε τον στόχο για πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι πολύ λίγες χώρες κατόρθωσαν να διατηρήσουν πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα έκανε λόγο για μείωση του πλεονάσματος στο 1,5%-2% μετά την επόμενη χρονιά, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική συναίνεση αλλά και συμφωνία σε θεσμικό επίπεδο για κάτι τέτοιο. Ωστόσο όμως δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «στόχος είναι να κρατήσουμε το μομέντουμ και να κλείσουμε τον δεύτερο έλεγχο έως το τέλος Οκτωβρίου».
Απαντώντας στην τοποθέτηση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο κουαρτέτο, κ. Ν. Τζιαμαρόλι, υποστήριξε πως η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι αυτά να διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, δηλ. και μετά το 2018.
«Δεν θέλω να ξεκινήσω τώρα τη συζήτηση για τη διάρκεια του διαστήματος, αλλά η δέσμευση είναι και για μετά το πρόγραμμα», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ESM, για να λάβει την εξής απάντηση από τον κ. Χουλιαράκη: «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους δημοσιονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αλλά μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε μικρότερους στόχους στο πλαίσιο του DSA».
Η δέσμευση της Ελλάδας είναι για τέτοιου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, αλλά «φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευτείτε», συνέχισε ο κ. Τζιαμαρόλι, αναφέροντας επιπλέον ότι πλέον υπάρχει κάτι περισσότερο από ένας οδικός χάρτης για το χρέος και ότι η κάθε πλευρά θα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αναφορικά με το θέμα του χρέους και των αγορών, ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι οι αγορές θέλουν να δουν την ποσοτικοποίηση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το ταχύτερο δυνατόν, συμπληρώνοντας πως μόλις γίνει αυτό η πρόσβαση θα είναι ευκολότερη.
Επίσης, υπογράμμισε ότι το «δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό κομμάτι του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί», ενώ πρόσθεσε πως «έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί». «Η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει, αλλά δεν θα είναι βιώσιμη, αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον».
Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στους λόγους αποτυχίας των προηγούμενων προγραμμάτων διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν:
1. Ο αντίκτυπος σε επίπεδο ύφεσης της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής
2. Τα οφέλη της αναδιάρθρωσης χρέους του 2012 ήταν σημαντικά αλλά ήρθαν αργά
3. Δυσανάλογα μεγάλη προσαρμογή στην αγορά εργασίας και πολύ λίγες παρεμβάσεις στη λειτουργία των αγορών προϊόντων.
4. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δεν έλαβαν υπόψη το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων