Ντ. Βελκουλέσκου: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Ίσως να χρειαστούν νέα μέτρα

Μη βιώσιμο χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους θεσμούς, Ντάλια Βελκουλέσκου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα και επανέλαβε την ανάγκη ελάφρυνσής του.

«Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» δήλωσε με νόημα η κ. Βελκουλέσκου και διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.

Το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε επίσης ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής – πριν το 2018 – εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση που δεν είναι θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».

Η κ. Βελκουλέσκου άσκησε έντονη κριτική στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», οι οποίοι «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας» και υποστήριξε ότι «χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «το 2014, η Ελλάδα είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης που θα απαιτούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση» ενώ παραδέχθηκε το γεγονός ότι «κεντρικός στόχος τα τελευταία έξι χρόνια είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

EconomistΔΝΤΕΛΛΑΔΑΝτ. Βελκουλέσκουχρέος