Καθυστερούν οι φορολογικές δηλώσεις - Προμηνύεται "χάος" στο Taxisnet

Στενεύουν τα περιθώρια για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με το Υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει ρητά ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να προβλέπει παράταση στην προθεσμία η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, ακόμη κι αν δοθεί τελικά κάποια παράταση -είτε άτυπα είτε επίσημα- μέχρι τις αρχές του Ιουλίου, η Κυβέρνηση θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρει την έγκριση από τους θεσμούς.

Το σενάριο αυτό θα σήμαινε ότι οι φορολογούμενοι που έχουν απομείνει θα έσπευδαν άμεσα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους όμως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε σοβαρά τη λειτουργία του Taxis.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν υποβάλλει περίπου 3.530.000 πολίτες. Οι εκτιμήσεις που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο -και με την προϋπόθεση ότι το Taxis λειτουργεί σωστά- αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, οι δηλώσεις δεν πρόκειται να είναι πάνω από 5 με 5,5 εκατομμύρια.

Ανεξάρτητα από αυτό, όσον αφορά στην προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου, το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση πέρα από τις 29 Ιουλίου οπότε είναι και η τελευταία ημέρα για την πληρωμή.

Εκείνο που προβληματίζει ακόμα περισσότερο, είναι οι δηλώσεις νομικών προσώπων: μέχρι σήμερα, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους δεν ξεπερνά το 17%. Αυτό μεταφράζεται σε μόλις 40.000 από τις 230.000 δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Σημειώνεται ότι μόνο οι δηλώσεις φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα, έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απάντηση στη μεγάλη καθυστέρηση για τις εν λόγω δηλώσεις, είναι η διάταξη που προβλέπει την πληρωμή της πρώτης δόσης το αργότερο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία στιγμή -30 Ιουνίου- για να κερδίσουν χρόνο. Στην περίπτωση που ισχύει αυτό το σενάριο, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να μην μπλοκάρει το taxis.

TaxisNetεφορίαυπουργείο Οικονομικώνφορολογικές δηλώσεις