Μπορεί η Κυβέρνηση να εργάζεται σε εντατικούς ρυθμούς για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, έχοντας μάλιστα μπροστά της τη δεύτερη αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει τα εργασιακά, ωστόσο έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χτυπά νέο “καμπανάκι” για τη χώρα.
Στην έκθεση για το 2015, περιλαμβάνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την Ελλάδα, με τον επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, να επισημαίνει ότι η χώρα μας δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της για την υλοποίηση του προγράμματος αλλά ούτε και τις αντοχές για ακόμα μία περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Συνεχίζοντας ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι η εξαίρεση του κανόνα, καθώς άλλες χώρες όπως η Κύπρος που υπέγραψαν μνημόνιο ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα αποτελώντας μάλιστα φωτεινά οικονομικά παραδείγματα και χωρίς να έχουν λάβει τόσα δάνεια όσα η χώρα μας.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, η Ελλάδα πήρε το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί σε χώρα αν υπολογίσει κανείς τα 21,4 δισ. ευρώ που εκταμίευσε ο EMS στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά και τα ανεξόφλητα δάνεια με το ΕΤΧΣ και με τον ΕMS που αγγίζουν τα 152,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, ένα από τα λάθη που πληρώνει σήμερα η χώρα είναι ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσει εναλλακτικά τα οικονομικά προβλήματά της με αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες, καθώς και να “παγώσουν” ή να ανατραπούν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν.
Όπως τονίζει η έκθεση, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με την πλήρη αλλά και έγκαιρη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος. Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά: «η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος».
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και χαρακτηρίζει αναγκαία τα μέτρα που προβλέπουν αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκσυγχρονισμό του τραπεζικού τομέα. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σημειώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».
Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι «σε όλα τα προγράμματά του, ο ΕMS επιδιώκει να ελαφρύνει το βάρος αποπληρωμής για τις χώρες του προγράμματος. Έχει χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και σπρώχνει τις αποπληρωμές πολύ πιο μακριά σε σχέση με άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως π.χ. το ΔΝΤ. Οι όροι που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα το 2012 ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που διακρατείται από τους ευρωπαίους εταίρους της (το 2015), σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «όρους καθαρής παρούσας αξίας» (ένας υπολογισμός που μεταφράζει τις μελλοντικές οικονομικές ροές σε σημερινά χρήματα) και ξεκαθαρίζει ότι «αν και δεν αποτελεί ονομαστικό κούρεμα για τους πιστωτές, και δεν έχει κανένα άμεσο κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Ελλάδα».