Βαρουφάκης: Έρχονται χυδαίες και κτηνώδεις κατασχέσεις

Αιχμηρές δηλώσεις για τις κατασχέσεις που συναποφάσισε η Κυβέρνηση, καθώς και για την άτεγκτη στάση της Ευρώπης απέναντι στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση που αφορά σε όλη την Ένωση, έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στη Διεθνή Συνάντηση Περιοδικών Δρόμου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για έκρηξη στους αριθμούς των αστέγων στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

«Οι κατασχέσεις θα αρχίσουν τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες και θα είναι ταχείες, χυδαίες και κτηνώδεις. Και το πρόβλημα της αστεγίας στην Ελλάδα θα γίνει ακόμα χειρότερο.

«Η κυβέρνησή μας παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και το αποδέχτηκε. Πήρε πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων από τον φίλο μου Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, που προσπαθούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτό, αλλά τώρα λύγισε και εκείνος», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η διαδικασία που οδηγεί σήμερα σε μια μοντέρνα εκδοχή της αστεγίας αποτελεί «κομμάτι της άρνησης της Ευρώπης ότι υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του οικονομικού συστήματος, ότι χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία σε ισχύ σε μακροοικονομικό επίπεδο, όπως αυτή που εισηγήθηκε ο Ρούσβελτ το 1933».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα το 2015, δήλωσε ότι ως Υπουργός Οικονομικών δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει αύξηση στις συντάξεις ή σε οτιδήποτε άλλο, ωστόσο τόνισε ότι προσπαθούσε να κόψει όσα περισσότερα μπορούσε όχι από τις συντάξεις αλλά από τις κρατικές δαπάνες.

Αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι ο ενδοκυβερνητικός διχασμός οδήγησε σε μία «θεαματική παραίτηση» με αποτέλεσμα «όλες οι ελπίδες να διαψευστούν», προκαλώντας στους Έλληνες πολίτες «κατάθλιψη, οικονομική και ψυχολογική, και θυμό».

Κατά τον ίδιο, το ερώτημα είναι το πώς μπορεί να μετατραπεί η κατάθλιψη και ο θυμός σε μια πολιτική διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα.

«Πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας στην Ελλάδα. Φοβάμαι και ελπίζω ότι αυτή είναι μια συστημική κρίση σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μια ελληνική κρίση. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε εδώ στην Ελλάδα να συνασπιστούμε με πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ώστε να πιέσουμε το πολιτικό σύστημα να παραδώσει μια νέα συμφωνία».

Τέλος, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ως Υπουργός Οικονομικών είχε καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», ένα μοντέλο που εφαρμόζει και η Γερμανία από το 2008, που θα χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο. Όπως είπε, η εφαρμογή αυτής της πρότασης “θα έβγαζε τα βαθιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χρέους -ή κόκκινα δάνεια όπως τα αποκαλούμε- από τα βιβλία των τραπεζών, ώστε να καθαρίζουν τα βιβλία ενεργητικού τους και να τους επιτρέπουν να δανείζουν ξανά πιθανά επικερδείς επιχειρήσεις». Όμως η τρόικα δεν είχε «κανένα απολύτως ενδιαφέρον ούτε να ακούσει τις προτάσεις αυτές», κατέληξε.

ΒαρουφάκηςΕυρώπηκατασχέσεις