Λάθος το μείγμα των μνημονίων - Χρειάζονται αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις

Κριτική στο μείγμα πολιτικής των μνημονίων αλλά και προτάσεις για την εφαρμογή μίας «δεύτερης γενιάς μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, προκειμένου η οικονομία να εξέλθει από την κρίση, περιελάμβανε μεταξύ άλλων η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος και ο χρόνος που εφαρμόζεις τις μεταρρυθμίσεις. Όπως, τόνισε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν θετικές, ωστόσο υπήρξαν και άλλες που έφεραν μεγαλύτερο πλήγμα παρά όφελος.

«Τα προγράμματα στην Ελλάδα προέβλεπαν μία πολύ φιλόδοξη και πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι με την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, έχεις κερδισμένους αλλά και χαμένους. Θα πρέπει σε αυτούς τους «χαμένους» να προσφέρεις κάποια ελπίδα. Και με δεδομένη την υψηλή ανεργία που επικρατεί οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να έχουν ελπίδα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Λύση στο παραπάνω αδιέξοδο μπορεί να δώσει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσακαλώτο, ο συνδυασμός εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων στήριξης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, κάτι το οποίο, όπως υπογράμμισε, δεν συνέβη στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.

«Δεν δώσαμε έμφαση σε μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα, γυρίζει κεφάλαιο», καθώς από την ύφεση και τον κύκλο λιτότητας, προχωράει στην ανάπτυξη.

Κάνοντας ειδική μνεία στο ζήτημα της ανισότητας, υπογράμμισε πως το πρόβλημα της παγκοσμιοποίησης συνίσταται στο γεγονός ότι «δεν καταμερίζει δίκαια τα οφέλη της αύξησης της παραγωγικότητας».

Κληθείς να απαντήσει στο δίλημμα «περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη», σχολίασε πως πρόκειται για ένα παραπλανητικό ερώτημα, καθώς το πραγματικό έγκειται στο «εάν μπορούμε να έχουμε μία πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη».

ανάπτυξημεταρρυθμόσειςμνημόνιαΤσακαλώτος