Δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες: 7 στους 10 δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους - 1 στους 2 εκτός των 100 δόσεων

Σε βατερλώ τείνει να εξελιχθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης φόρων και εισφορών από το υπουργείο οικονομικών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες προχωρούν σε αναγκαστική “στάση πληρωμών”,. μη έχοντας την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σήμερα Τρίτη και προέκυψαν από την δεύτερη για το 2016 ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία Alco για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο» είναι συντριπτικά.

Σε ερώτημα σχετικά με την αξιολόγηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά, το 89% των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι αποφάσεις που έχουν παρθεί θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Μόλις το 6% των συμμετεχόντων δείχνει να εμπιστεύεται τις πρόσφατες αυτές αποφάσεις της κυβέρνησης για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη, ενώ το 5% δεν εξέφρασε κάποια άποψη για το θέμα αυτό.
Επίσης, το 78% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ενώ μόλις το 7% πιστεύει ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική είναι σε θέσει να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων αυτών. Ολοκληρώνοντας, το 15% δεν συμμετείχε, σημειώνοντας αρκετά υψηλό ποσοστό αποχής.

Οικονομική “ασφυξία” και απαισιοδοξία

Στο καίριο ερώτημα που αφορά τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, το 69% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το 2016. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι 10% μεγαλύτερο από ότι ήταν σε αντίστοιχο ερώτημα που τέθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Μόλις το 21% θεωρεί πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις του -το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 10% από την έρευνα του Φεβρουαρίου του 2014-, ενώ το 10% δεν παρείχε κάποια εκτίμηση.

Όσο για τον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, το 78% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση με μόλις 2% βελτίωση από το προηγούμενο ποσοστό του Φεβρουαρίου, το 14% των συμμετεχόντων είναι αισιόδοξοι και το 8% επέλεξε να μην απαντήσει.
Αντίστοιχα τα νούμερα και για τον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας. Το 76% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, με μόλις 3% βελτίωση από τη προηγούμενη έρευνα, ενώ το 16% των συμμετεχόντων διατηρούν θετική στάση και το 8% δεν διατύπωσε κάποια άποψη.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2016.

“Μπλακ άουτ” και στα Ταμεία

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα ασφαλιστικά Ταμεία, με ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών (1 στους 2) να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εκτός της ρύθμισης των «100 δόσεων» βρίσκεται ένας στους δύο οφειλέτες, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΙΚΑ για τον Απρίλιο, γεγονός που έχει προκαλέσει σκέψεις στο υπουργείο Εργασίας για επανασχεδιασμό της, ίσως σε συνδυασμό με τις οφειλές προς την Εφορία, σύμφωνα με την Ημερησία.

Συγκεκριμένα, 53.778 οφειλέτες από τους συνολικά 113.239 έχουν βρεθεί εκτός της ρύθμισης, με οφειλές ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Αντίθετα, στη ρύθμιση παραμένουν περίπου 59.461 μονάδες, αλλά με οφειλές μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία, η ρύθμιση δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα ενώ η κατάσταση χειροτερεύει, καθώς ο αριθμός των οφειλετών που καταφέρνουν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους αλλά και ο αριθμός εκείνων που εντάσσονται ολοένα και μειώνεται. Ενδεικτικά, για τον Απρίλιο, μόλις 47 οφειλέτες ολοκλήρωσαν την αποπληρωμή των δόσεων εμπρόθεσμα, ενώ μόλις 8 νέοι εντάχθηκαν.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση των 12 δόσεων λόγω της απώλειας των 100 δόσεων, με τον Απρίλιο να «μετρά» 5.062 νέες αιτήσεις.

Συνολικά, μάλιστα, μόλις το 13% του συνόλου των οφειλετών του ΙΚΑ βρίσκεται σε κάποια από τις βασικές ρυθμίσεις, δηλαδή ένας αριθμός ύψους 82.284, σε σύνολο 629.713 οφειλετών του ΙΚΑ, που δεν υπάγονται σε καμία ρύθμιση.

Ταμείαφόροι