Για τον επιπλέον φόρο στη βενζίνη (πέραν του 24% στον ΦΠΑ αλλά και της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, τα παραπάνω αποτελούν πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία έχει κατατεθεί, και εξετάζεται, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί.
Όπως εξήγησε, πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταβάλλει μεγάλα τέλη κυκλοφορίας, έτσι θα πληρώνει μέρος τους εφάπαξ, και το υπόλοιπο θα περάσει στη βενζίνη μέσα από μια μικρή αύξηση, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα ωφελήσει όσους έχουν μικρή κατανάλωση βενζίνης και θα επιβαρύνει όσους έχουν μεγάλη κατανάλωση, ενώ είναι πρακτική που ακολουθείται και από άλλες χώρες.
«Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων γιατί πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας» τόνισε ακόμη ο Τρύφων Αλεξιάδης.
«Όσο αυξάνεται το εισόδημα θα αυξάνεται και το πόσο των αποδείξεων που θα μαζεύει ο πολίτης» δήλωσε πάντως για το αφορολόγητο. «Όποιος έχει μεγάλο εισόδημα πρέπει να συμβάλλει στα φορολογικά βάρη, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό εισοδήματος του σε αποδείξεις, οποίος δεν έχει αποδείξεις θα χάνει από το αφορολόγητο του» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Το φορολογικό σύστημα είναι μια αναγκαιότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε μέσα από εκεί που οδηγηθήκαμε» παραδέχθηκε ο κ. Αλεξιάδης.«Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, τα μέτρα που ψηφίστηκαν έχουν στόχο να δώσουν ανάσα στους πολίτες» σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας. «Ποια άλλη πολιτική δύναμη έκανε συμφωνία και πήγε μετά σε εκλογές;» διερωτήθηκε.
Συνεχίζοντας ο Υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων για να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν τις δηλώσεις τους.
Αναφορικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος διευκρίνισε ότι από ένα όριο και πάνω θα υπάρχουν ηλικιακοί και γεωγραφικοί περιορισμοί.
«Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί για ό,τι άλλο θέλετε, αλλά να κατηγορηθούμε ότι πάμε να δημιουργήσουμε υπουργεία offshore όταν κάνουμε ελέγχους και έχουμε βάλει στο στόχαστρο τη διαφθορά; Αυτό είναι πολιτικό ανέκδοτο» σχολίασε εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα εφημερίδας.
«Στη λίστα Λαγκάρντ κάναμε τρία χρόνια να βρούμε ένα όνομα, και στη λίστα Μπόργιανς κάναμε τρεις εβδομάδες» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή τα νομοσχέδια για τα καπνικά προϊόντα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την απόκρυψη κεφαλαίων.
Μιλώντας στο mega τώρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «Περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι στον ΕΝΦΙΑ θα δούνε τις δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ να είναι ίδιες ή λιγότερες από πέρυσι και ένα μικρό ποσοστό, περίπου στις 600.000, θα πληρώσουν περισσότερα από ότι πληρώσαν την προηγούμενη φορά, αλλά ο στόχος παραμένει στα 2,65 δις», πρόσθεσε.
Οι φόροι στα τσιγάρα και το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ημερησία, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι “αυτό που έχει σημασία είναι ότι παρά την αύξηση που έγινε φέτος στον φόρο, περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ ή λιγότερα από πέρυσι και περίπου 500.000 – 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο. Επιλέξαμε αυτή τη συνταγή γιατί είναι πιο δίκαιη. Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι άλλο ευχαρίστως να τον ακούσουμε”.
Σε ερώτηση για την νέα όγδοη κατά σειρά αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και την εκτίμηση ότι θα «φουντώσει» το λαθρεμπόριο και δεν θα φέρει στα ταμεία του Δημοσίου τα προβλεπόμενα έσοδα, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε:
“Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια στο τομέα των ελέγχων στα καπνικά προϊόντα. Φοβόμαστε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα να μην καταλήξει στα χέρια των λαθρεμπόρων. Ξέρουμε το πρόβλημα πως σχετίζεται το λαθρεμπόριο με την αύξηση της φορολογίας αλλά θα προσπαθήσουμε με το νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε σύντομα στη Βουλή να σταματήσουμε το λαθρεμπόριο.
Το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει:
Την αδειοδότηση σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής καπνικών προϊόντων (από το χωράφι μέχρι την παραγωγή).
*Τη δημιουργία μητρώου διακινητών, δηλαδή δεν θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να διακινεί καπνικά προϊόντα.
* Την εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Τη δημιουργία ενός Διυπουργικού Κέντρου Συντονισμού αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου γιατί αυτή τη στιγμή με το λαθρεμπόριο καπνικών ασχολούνται το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ναυτιλίας, το υπουργείο Υγείας.
* Αυστηροποίηση των χαρακτηριστικών στα τσιγάρα για να μην υπάρχει παραποίηση στοιχείων και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων με το σύστημα Χ-Ray”.
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο σχετικά με την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα που θα δώσει η Κυβέρνηση σε όσους έχουν «κρύψει» από την εφορία τα εισοδήματά τους ώστε να τα εμφανίσουν.
“Θα κινηθούμε στο ένα όριο που είναι να έχει επιτυχία το μέτρο και στο άλλο όριο να μην είναι μια διαδικασία αμνήστευσης. Ανάμεσα στα δυο αυτά όρια θα υπάρχουν κίνητρα στους φορολογούμενους για να αποκαλύψουν τα κεφάλαια που δεν έχουν δηλωθεί. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι με τους ελέγχους που κάνουμε πλέον, τα εκατομμύρια ΑΦΜ που είναι στοχοποιημένα για έλεγχο, με τη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό, με όλες τις λίστες που έρχονται θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ κάποιος, αν θα διακινδυνεύσει να χάσει τα χρήματα που έχει στο εξωτερικό και να έχει και ποινικές κυρώσεις. Διότι εδώ δεν έχει να σκεφτεί ο φορολογούμενος «πόσα κερδίζω πόσα χάνω εάν εμφανίσω τα χρήματα που έχω στο εξωτερικό».
Είναι και τις ποινικές κυρώσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει αν κάποια στιγμή του βρούμε για παράδειγμα 5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό τα οποία δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει. Αυτό είναι φοροδιαφυγή και πάνω από ένα ύψος είναι ποινικό αδίκημα και θα πάει φυλακή. Βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτός που έχει βγάλει στο εξωτερικό φορολογημένα εισοδήματα δεν θα έχει απολύτως κανένα πρόβλημα.
Από τις συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς, φαίνεται ότι τελικά θα γλιτώσουν από τις ποινικές κυρώσεις. Γιατί αν αφήναμε αυτές τις κυρώσεις ποιος θα πήγαινε να αποκαλύψει τα αδήλωτα εισοδήματά του;
Δεν μπορούμε να πάμε σε μέτρα που θα είναι τόσο αυστηρά γιατί δεν θα έχει επιτυχία το μέτρο. Ούτε όμως θα πάμε σε μέτρα τέτοια που θα είναι μια διαδικασία αμνήστευσης και συγχώρεσης.
Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ότι είναι η τελευταία ευκαιρία πριν την εφαρμογή του Περιουσιολογίου όπου θα καταγραφούν τα πάντα. Είναι μια τελευταία ευκαιρία. Όσοι επιλέξουν να μην την αξιοποιήσουν και δεν αποκαλύψουν τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία τους θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους. Εάν κάποιοι θέλουν τα παίξουν σε μια ζαριά τους κόπους μιας ζωής ή την προσωπική τους ελευθερία είναι δικαίωμά τους”.