Έρχεται ο "εφιάλτης" του περιουσιολογίου για καταθέσεις, θυρίδες, ακίνητα, τιμαλφή, έργα τέχνης

Στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο της κυβέρνησης που θα καταγράφει πλέον υποχρεωτικά το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών που κατέχουν μετρητά, τιμαλφή, θυρίδες, ακίνητα, έργα τέχνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”, αναμένεται να εφαρμοστεί η λεγόμενη «δήλωση πλούτου». Στην ουσία πρόκειται για την είσοδο στο περιουσιολόγιο, που έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες αλλά ακόμη δεν έχει πάρει σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με το παλαιότερο σχέδιο της κυβέρνησης, για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσω ρύθμισης να τα δηλώσουν καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.

Σε ό,τι αφορά τα μετρητά που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, ωστόσο, όμως, στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν:

-Διαθέσιμα μετρητά: ποσά σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, καθώς και σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση ελέγχου ή εντοπισμού τους.

-Ακίνητα: ως αξία κτήσης των ακινήτων θα πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο! Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας, στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης.

-Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες», θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά.

-Επενδύσεις: μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό.

-Τραπεζικές θυρίδες: θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους και θα κατονομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.

-Τιμαλφή και έργα τέχνης: θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή.

Η εθελοντική αποκάλυψη θα αφορά ακόμη και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «νομιμοποίησης» των αδήλωτων εισοδημάτων να ακολουθήσει άμεσα η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάρτιση του περιουσιολογίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητο να δηλωθούν όσα εισοδήματα δεν εμφανίστηκαν στο παρελθόν, καθώς στην περίπτωση που δεν νομιμοποιηθούν και δεν μπουν στο περιουσιολόγιο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ.

Πάντως το περιουσιολόγιο σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τη δήλωση τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και «δαπανών πολυτελείας» που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αν και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων στοιχείων θα υποβληθεί στο υπουργείο από τις ίδιες τις τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. ενώ σε δεύτερη φάση, από το 2017, θα ενταχθούν στο σύστημα τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα.

ακίνητακαταθέσειςπεριουσιολόγιοτιμαλφή