Στα αποτελέσματα της συμφωνίας που προέκυψε από το Eurogroup της 24ης Μαΐου αναφέρθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
Οι δύο πολιτικοί επισήμαναν από κοινού ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέσα από περίοδο χάριτος και ωρίμανσης, καθώς και χαμηλότερων επιτοκίων, κάνοντας λόγο για αγορές παλιού χρέους της Ελλάδας (σ.σ. σύμφωνα με την πρόταση του ESM για την εξαγορά χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ από το πρώτο Μνημόνιο).
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, διαβεβαιώνοντας ότι η δόση για την Ελλάδα, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί κανονικά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα μπει πολύ σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Για το θέμα του χρέους, εξήγησε ότι είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο, αναφέροντας ότι «έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός».
Ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην παραδοχή ότι γενικότερα η απόφαση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, καθώς και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες “ουρές” όπως άλλωστε σε όλες τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια αλλά και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2028, που φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι από την πλευρά των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι αυτό θα κριθεί από τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα εκπονήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αναφορικά με τα capital controls, ο Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να αισθανθεί ο κόσμος ότι οι τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες. Όπως τόνισε, η άρση του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων θα δρομολογηθεί με την επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες, την ένταξη των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και αφότου δοθεί λύση στο ζήτημα των «κόκκινων δανειών». Ωστόσο ο Υπουργός δεν προσδιόρισε χρονικά πότε θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τα capital controls.
«Με την αξιολόγηση της Τρίτης κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, χαρακτηρίζοντας την αξιολόγηση αυτή την «πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη και την πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας».
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος, καθώς και ότι 1,7 δισ. ευρώ από κάθε υποδόση θα κατευθυνθεί στην ιδιωτική οικονομία.
Σε ερώτηση σχετικά με τον σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί πράξη “εγκληματική και αντισυνταγματική”, ο κ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν είναι συνταγματολόγος, ώστε να πάρει θέση για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη. Κατέστησε σαφές, πάντως, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία η οποία θα έχει ισχύ από την 1η Ιουνίου.