ΕΚΑΣ και εγγυημένα "κόκκινα" δάνεια τα "αγκάθια" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Δύο είναι τα “αγκάθια” που παραμένουν στο τραπέζι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ώστε να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση και αφορούν το ΕΚΑΣ και την πώληση των “κόκκινων” δανείων.  Σε σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι η Αθήνα δεν δέχεται να πωληθούν σε επενδυτικά ταμεία (funds) τα «κόκκινα» δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στους θεσμούς την απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί ένα «ενδιάμεσο» σύστημα.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την βεβαιότητα πως «θα βρεθεί λύση», απαντώντας σε ορισμένα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι εταίροι ζητούν την ταχύτερη κατάργησή του. Για την παραχώρηση του Ελληνικού ζήτημα που έχουν εγείρει οι δανειστές ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει παραχώρηση ή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, της ΔΕΗ και των αστικών συγκοινωνιών ενώ για το νερό υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετική προστατευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για την ΔΕΗ υποστήριξε ότι καλύπτεται από πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ που προορίζεται άμεσα για την Ελλάδα, αν και παραδέχτηκε ότι με δεδομένες τις υποχρεώσεις της χώρας μας η δόση δεν δίνει «μαξιλαράκι». Ωστόσο όμως κατέστησε σαφές ότι με τα χρήματα αυτά έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Στρέφοντας το βλέμμα του στις τράπεζες, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι υπάρχει συζήτηση για την εκπόνηση οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Ο κ. Σταθάκης απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου ενώ αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο δήλωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα προσφέρει πακέτο χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία.

Γ.ΣταθάκηςΕΚΑΣθεσμοίκόκκινα δάνεια