Κομισιόν: Το συμπληρωματικό Μνημόνιο προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης

Νέο «συμπληρωματικό μνημόνιο» για την Ελλάδα προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος προβλέπει η απόφαση του Eurogroup σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, ότι εφόσον εγκριθεί το συμπληρωματικό Μνημόνιο από το ΔΣ του ESM, τότε και μόνο τότε θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Με ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους. «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει η Κομισιόν και καταλήγει λέγοντας ότι η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα βαθιά ανάσα για την ασθμαίνουσα ελληνική αγορά αποτελεί το κλείσιμο της συμφωνίας του χθεσινού Eurogroup με την έγκριση εκταμίευσης σε δύο δόσεις ποσού 10,3 δισ. ευρώ, με την πρώτη που θα καταβληθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανέρχεται στο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016, ενώ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ρυθμίζεται άμεσα, από Τετάρτη, το θέμα του χρέους.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Εν συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Το χρέος “επί τάπητος”

Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τέθηκε “επί τάπητος” και το χρέος. Αποφεύγοντας να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την οριστική διευθέτηση ή την ελάφρυνση, το Eurogroup αποφάσισε τη λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αλλά και τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί μετά το πρόγραμμα του ESM για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα.

​Τα συγκεκριμένα μέτρα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή “οδικό χάρτη” που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, ενώ τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

​Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν ότι η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Ωστόσο, συγκεκριμένες αποφάσεις για τη ρύθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους δεν ελήφθησαν, ούτε δρομολογήθηκαν, γεγονός που ερμηνεύεται ως νίκη Σόιμπλε έναντι της πρότασης του ΔΝΤ. Η πολιτική συμφωνία για τον «οδικό χάρτη» για τη διευθέτηση του χρέους περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία για τη ρύθμιση μόνο του βραχυπρόθεσμου, δηλαδή τη διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και την εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων μέσα στο 2016. Οι αποφάσεις για το μακροπρόθεσμο χρέος παραπέμφθηκαν στο μέλλον, μετά το 2018.

Οι απαιτήσεις των δανειστών 

Οι δανειστές έθεσαν προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα και ζήτησαν διορθώσεις ακόμη και σε ψηφισμένα από τη Βουλή μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα “κόκκινα δάνεια” οι δανειστές φέρεται να απαίτησαν ισοδύναμες παρεμβάσεις και ζήτησαν να μην εξαιρεθούν από την απελευθέρωση πώλησης  όσα από αυτά είναι με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τις αμφιβολίες τους σχετικά με την κάλυψη των 100 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα αναδρομικά του ΕΚΑΣ για το 1ο εξάμηνο του έτους, μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιστραφούν εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι δανειστές απαίτησαν να δοθεί στα μέλη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πλήρης νομική κάλυψη για τυχόν ευθύνες, ενώ ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά και με τη μη κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν για το συγκεκριμένο θέμα ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

EurogroupΕΛΛΑΔΑσυμφωνίαΥΠΟΙΚ